Canabisul, ”vedetă” europeană – cele mai multe infracțiuni de trafic și deținere pentru uz personal

Conform unui Raport european privind drogurile din 2015, canabisul ocupă un loc fruntaş în statisticile referitoare la infracţiunile legate de droguri.

80 la sută dintre capturi sunt capturi de canabis, în timp ce consumul sau posesia de canabis pentru consum personal reprezintă 60 la sută din totalul infracţiunilor la regimul drogurilor (aproximativ 8 din 10 capturi în Europa).

Centrele de tratament pentru consumul de droguri din Europa acordă o importanţă sporită canabisului, înregistrându-se o creştere a admiterilor la tratament pentru canabis.

Deşi se întâmplă rar, consumul de canabis poate provoca urgenţe acute, în special în doze mari.

Un studiu recent în Spania arată că numărul de urgenţe asociate consumului de canabis a crescut de la 25 la sută din totalul urgenţelor asociate consumului de droguri în 2008, la 33 la sută în 2011 (respectiv de la 1 589 la 1980 cazuri).

La nivelul județului Mureș există un plan de acțiune pentru implementarea unei Strategii Judeţene Antidrog în perioada 2013-2016.

Planul urmărește reducerea cererii și a ofertei de droguri prin implicarea școlilor, familiei și a întregii comunități în procesul de prevenire a consumului de droguri.