CAND SI CUM POT FI FOLOSITE DISPOZITIVELE DE AUTOAPARARE

E drept, sunt considerate arme neletale şi pot fi achiziţionate fără nicio oprelişte din partea Poliţiei, dar pot fi folosite în orice împrejurare, fără ca deţinătorii lor să fie traşi la răspundere?
Oferta pentru dispozitive de autoapărare este diversă, iar cererile în creştere, după cum ne-a precizat reprezentantul unui magazin online de profil. Iar cumpărătorii sunt tot mai interesaţi de spray-urile paralizante şi de dispozitivele cu electroşocuri.
“Este de înţeles, în condiţiile în care peste tot în presă citesc despre femei atacate pe stradă, despre tâlhari care intră peste oameni în case. Cererea este în creştere, iar dispozitivele pot fi achiziţionate fără autorizaţie sau permis de la Serviciul de Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul Poliţiei, tot ce trebuie este actul de identitate, prin care să dovedească faptul că au împlinit 18 ani.

Când sunt interzise spray-urile

Într-adevăr, aceste produse sunt uşor de achiziţionat, sunt ieftine, dar pot fi folosite în orice împrejurare?
Şi, mai ales, ce repercusiuni legale poate avea cel care le întrebuinţează în mo-mentul în care este atacat?
Conform prevederilor legale portul acestor dispozitive este permis numai în anumite condiţii.
“Codul Penal prevede, la art. 372, faptul că portul sau folosirea fără drept a obiectelor periculoase la adunările publice, la manifestările cultural-sportive, în locurile special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloacele de transport în comun se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă. De asemenea, portul sau folosirea acestor obiecte în instituţii publice se pedepseşte cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă.
Prin obiecte periculoase se înţelege cuţit, pumnal, arme neletale care nu sunt supuse autorizaţiei, dispozitive pentru şocuri electrice sau cu substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant.
Altfel spus, atât spray-ul paralizant, cât şi bastonul telescopic, dar şi dispozitivul cu electroşocuri sau alte dispozitive asemănătoare nu trebuie să le aveţi în poşetă sau în buzunar dacă vă aflaţi într-un mijloc de transport în comun, ori la teatru, restaurant, club, târg, spectacol sau orice altă adunare publică.
În schimb, este perfect legal să le aveţi în poşetă ori în buzunar atunci când vă îndreptaţi de la muncă spre casă şi invers, folosite în legitimă apărare.
Ce se întâmplă, însă, în momentul în care le folosiţi? Nu veţi fi traşi la răspundere dacă le utilizaţi în legitimă apărare, şi, „este în legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes public şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public”. „Se prezumă că este în legitimă apărare şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere,
dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare”, se subliniază în Codul Penal.

Sunt şi pungaşi imuni la spray-urile lacrimogene?

Oamenii legii atrag însă atenţia asupra faptului că, folosind aceste dispozitive, există riscul să ajungeţisubiectul unei anchete a Poliţiei, dacă agresorul este rănit.
„Aceasta este procedura în ţara noastră, inclusiv poliţiştii care folosesc armamentul din dotare, pentru prinderea hoţilor, sunt anchetaţi. La fel, Justiţia nu este unitară, doi magistraţi vor avea două interpretări diferite ale legislaţiei. Dar, cu toate acestea, este de preferat să apelăm la bunul simţ şi logica unui judecător pentru că ne-am apărat, decât să fim răniţi!”, este sfatul poliţiştilor.
Pe de altă parte, trebuie să ştiţi că poliţiştii s-au confruntat frecvent cu situaţii în care folosirea spray-urilor lacrimogene asupra infracto-rilor nu a avut nici un efect.
“Au fost cazuri în care am descărcat un spray lacrimogen în faţa unui infractor şi nu a avut absolut niciun efect, atât de mare era încărcătura de adrenalină a acestuia!”, ne-a mărturisit un om al legii.

Putem să ne apărăm cu arme airsoft?

O altă tendinţă în creştere este achiziţionarea de arme airsoft. Sunt replici fidele ale armelor letale, dar nu sunt periculoase. Nu înseamnă însă că pot fi purtate în poşetă sau că pot fi folosite pe stradă, au atras atenţia atât oamenii legii, cât şi reprezentanţii magazinelor armelor airsoft.
“Armele airsoft pot fi confundate uşor cu armele de foc. Pentru că sunt replici, oamenii le tratează ca pe jucării şi este greşit. În primul rând, minorii nu au voie nici să le deţină, nici să le folosească. Apoi, trebuie transportate într-o cutie de arme, luându-se toate măsurile de siguranţă similare transportului armelor reale.

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN MUREŞ
POLIŢIA MUNICIPIULUI TÂRNĂVENI