CANICULĂ ŞI FURTUNI PÂNĂ MARŢI SEARA

Canicula va persista duminică şi luni în mai multe zone din ţară şi, totodată, de duminică până marţi seară, vor cădea ploi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, potrivit unei noi informări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Informarea este valabilă de duminică până marţi, la ora 23.00.

Potrivit acesteia, de duminică, vremea va fi călduroasă în toată ţara, local caniculară în zonele de câmpie, iar luni canicula va persista în Câmpia Română, Podişul Moldovei şi partea continentală a Dobrogei. Se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade, izolat chiar 37 de grade în Lunca Dunării, iar indicele de disconfort termic (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Începând cu seara zilei de duminică şi până la sfârşitul zilei de marţi, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta în zonele montane şi submontane, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi pe spaţii mai restrânse în rest. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, ce vor avea trecător aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30 – 40 l/mp, cu precădere în zonele de munte. Pe arii restrânse va cădea grindină.

ANM a anunţat vineri că se vor înregistra, de sâmbătă până luni, în toată ţara, temperaturi de 35 – 36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic, vremea caniculară fiind la început în regiunile vestice şi sud-vestice, apoi în sud şi est.

Foto: Panoroamio.com