CARE ESTE ADEVĂRATUL NIVEL DE TRAI LA TÂRNĂVENI ? Analiza Tirnaveni.ro

Municipiul Târnăveni nu este cu siguranţă o localitate bogată. Dacă ar fi să dăm crezare tuturor celor care se plâng că o duc rău, am putea începe să ne săpăm deja groapa. Dar realitatea de zi cu zi ne contrazice uneori flagrant. Nivelul de trai din Târnăveni nu este totuşi atât de scăzut precum ar părea la prima vedere. Din păcate nu avem informaţii statistice concludente la nivel de oraş, există câteva date la nivel judeţean şi cam atât. Lipsa informaţiilor duce însă şi la o lipsă a deciziilor, deoarece nimeni nu cunoaşte real situaţia economică şi socială locală. Nu putem vorbi despre numărul şomerilor atât timp cât cei ieşiţi din plată nu mai există în evidenţe. Putem însă realiza câteva constatări de bun simţ, făcute ele chiar şi la suprafaţă.

Prima imagine în contrast cu lamentările poate fi văzută ieşind pe stradă dimineaţa în cursul săptămânii, când traficul e blocat de autoturisme. În momentul de faţă la Târnăveni există înregistrate 6465 de mijloace de transport dintre care 5413 aparţin persoanelor fizice, iar 1052 aparţin persoanelor juridice. Proprietari însă ca şi persoane fizice sunt 4306, iar ca şi firme 279. Şi toate acestea la un număr de 9701 locuinţe înregistrate la ultimul recensământ pe raza localităţii şi la o populaţie de 20685 de persoane, o cifră pe care o exprimăm cu rezervă ţinând cont de realităţile locale şi de modul cum s-a efectuat recensământul. Cei peste 4000 de proprietari nu pot spune că trăiesc într-o sărăcie lucie atât timp cât deţin un autoturism al cărei întreţinere costă, ca să nu mai vorbim de carburanţi.

Populaţia majoritară este formată din pensionari şi asta din pricina plecării permanente a tinerilor. Un lucru e cert, pensiile nu sunt foarte mari, însă majoritatea s-au învăţat să se „descurce”. Mai precis economia subterană funcţionează foarte bine şi astfel se explică cum mii de persoane deşi nu au venituri îşi permit cheltuieli uneori peste măsură, câteodată ajutaţi însă şi de rudele aflate în străinătate.

O altă simplă constatare o reprezintă cozile permanente de la magazine, cumpărăturile axându-se în special pe alimente. Puţini sunt aceia însă care părăsesc supermarketul cu coşul golaş. Atât deţinerea şi folosirea autovehicolelor cât şi cumpărăturile peste nevoile reale, sunt cauzate de reminescenţe ale anilor comunismului, când lipsurile de atunci au creat dorinţe nestăvilite ale românilor de acum, iar consumul e stimulat mereu prin diverse căi.

Amenajarea locuinţei nu este străină de cei din Târnăveni. În ultimii 10 ani, cea mai mare pare a localnicilor şi-au adus îmbunătăţiri locuinţei, gresia şi faianţa fiind printe cele mai cumpărate produse. Astfel se explică cum la Târnăveni există şi funcţionează foarte bine suficiente magazine de materiale de construcţii.

Analizând la rece dacă ne raportăm la nivelul dorinţelor şi pretenţiilor actuale, pretenţii de nivel european, nu o ducem prea bine. Dacă am fi cinstiţi am constata că cea mai mare parte a populaţiei are totuşi un nivel de trai mai bun, deşi nu prea vor să o recunoască. Aceia care trăiesc într-adevăr foarte rău poartă cea mai mare parte de vină. În afara condiţiilor economice şi sociale cine a dorit să muncească cu adevărat a găsit o soluţie, fie în alte localităţi, fie temporar în alte ţări, fie a învăţat o nouă meserie căutată. În continuare la Târnăveni e nevoie de persoane harnice, bine pregătite în domeniul lor de activitate şi de cuvânt deoarece era „meseriaşilor” a cam apus în economia de piaţă lovită de criză.

Cu greu se poate prognoza cum va evolua municipiul Târnăveni. În schimb e foarte clar cum poate evolua destinul multor oameni, în funcţie de percepţia proprie asupra vieţii. Românul descurcăreţ răzbeşte în ciuda dificultăţilor şi piedicilor puse la tot pasul. Iar la Târnăveni există încă suficiente nişe neacoperite şi destule avantaje pentru cei care s-au învăţat să nu renunţe.