Care viitor e mai bun pentru Târnăveni: oraș industrial sau târg zonal?

Târnăveniul s-a dezvoltat față de satele din jur de-a lungul secolelor, deoarece a reprezentat o locație de organizare a târgului zonal de pe valea Târnavei Mici. Această tradiție a rămas oarecum și în ziua de azi când piața de miercuri înseamnă o vizită a celor din satele apropiate la Târnăveni, pentru diverse cumpărături sau comerț la piață. Din păcate, piața în ansamblul ei a suferit de pe urma ruperii activității în două locații, iar ulterior cea de animale și „bucate” a fost restrânsă din cauza restricțiilor pandemice dar și a construirii Centrului Cultural care a ocupat din suprafața destinată în trecut micului comerț.

Târgul din anul 1900 în fața actualei Primării

Dezvoltarea orașului ca târg zonal a fost constantă, ulterior localitatea în calitate de Prefectură a Județului Târnava Mică a avut parte de o creștere a numărului de funcționari dar și de importanță pe valea Târnavei Mici.

Prefectura județului Târnava Mică – actualul Colegiu Tehnic

Descoperirea zăcămintelor de gaz de la Botorca în preajma anilor 1900 a adus cu sine dezvoltarea unui combinat, iar ulterior a altor fabrici, iar direcția Târnăveniului (Dicsoszentmarton pe atunci) a devenit una industrială, populația crescând exponențial, în anul 1989 ajungând la un maxim de 30.000 de locuitori.

Prima sondă de gaz la Botorca

Din păcate după închiderea combinatului chimic care în momentul său de glorie avea aproape 6000 de angajați, o mare parte însă doar de formă conform principiilor regimului comunist, Târnăveniul a început să își reducă activitatea industrială și să tindă spre ceea ce a fost acum o sută de ani, un târg zonal.

Care viitor economic va fi mai bun pentru Târnăveni? Un oraș industrial pe modelul Blajului spre care localnicii privesc cu invidie după dezvoltarea adusă de fabrica Bosch (care ar putea provoca însă aceleași probleme dacă ar părăsi Blajul precum s-a întâmplat și la Târnăveni) sau un târg zonal liniștit unde locanicii din zonă să fie interesați de micul comerț cu produse tradiționale. Sau există și alte direcții care pot fi urmate?

O dezbatere pe această temă la început de an poate fi de bun augur.

3 comentarii la „Care viitor e mai bun pentru Târnăveni: oraș industrial sau târg zonal?

 • 3 ianuarie 2022 la 10:20
  Permalink

  Tot asteptam ca ”cineva” sa ne faca de toate… Oare nu ar trebui sa ne punem intrebarea : Cu cine se vor face toate acestea ? Nu va ganditi ca noi toti, cetatenii urbei avem parte din vina ca suntem la acest nivel acum ? Ar trebui sa fie un semn de intrebare pentru toti.

 • 2 ianuarie 2022 la 10:27
  Permalink

  Eu aș face în primul rând Târnăveniul locuibil, adică: curat, modernizarea rețelelor de apă, cablurile îngropate, canalizări atât menajere cât și pluviale, spații verzi multe și dedicate atât iubitorilor de animale de companie cât și activităților în aer liber, trotuare, școlile, grădinițele modernizate, transport în comun și multe altele necesare unui trai decent într-un municipiu.
  Apoi o strategie de dezvoltare foarte bine pusă la punct cu ajutorul specialiștilor care pot identifica ce ni se potrivește în funcție de poziția în care ne aflăm și alte elemente care duc la dezvoltarea noastră ca localitate și comunitate.
  Vreau un Târnăveni modern!!!

 • 1 ianuarie 2022 la 19:31
  Permalink

  Buna seara,si in primul rand La Multi Ani!!!
  Daca este sa privim din punct de vedere al posibilitatii de a fi oras industrial, pentru asta este nevoie de oameni calificati, ce nu se mai gasesc in zona. Ar fi nevoie de investitori, care odata ce aud de Municipiu nu se prea inghesuie,(intervin cheltuieli mai mari etc), din cauza pozitiei demografice, si din cauza infrastructurii. Scolile din ziua de azi nu mai produc personal calificat, 90% nu isi continua meseria invatata. O localitate care momentan ofera aproximativ 1200 de locuri de munca, este imposibil sa fie oras industrial. Oare de ce? Unde se asfalteaza iarna…defapt da… acum au ajuns aici…Dar pana acum, nu ne puteam misca sa schimbam oare tevile principale de apa?sa punem si noi cablurile de curent in pamant?canalizarile cand se mai curata? pentru ca dupa aceasta “hasfaltare” ne vom apuca de sapat..si din nou …ca la Tarnaveni.
  Cat despre targ zonal? poate si asta ar fi prea mult .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.