Carmen Dan l-a investit pe Mircea Dușa prefect al judetului Mureș

Noul prefect al judeţului Mureş, Mircea Duşa, a declarat marţi seara, după învestirea sa în funcţie, că între acţiunile prioritare pe care şi le-a propus se regăsesc cele legate de organizarea referendumului, a manifestărilor legate de Centenar şi cele de preluare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, astfel încât la finalul acesteia România să aibă rezultate deosebite în gestionarea dosarelor importante.

“Pentru România anul 2019 are o importanţă deosebită prin faptul că vom prelua prin rotaţie Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Doamna prim-ministru Viorica Dăncilă a dorit ca toate acţiunile care se organizează în România, legate de preluarea preşedinţiei rotative, să se organizeze în cât mai multe localităţi şi în cât mai multe judeţe din ţară. O serie din aceste acţiuni urmează să se organizeze în judeţul Mureş şi va fi important ca împreună cu Consiliul Judeţean, cu Primăria municipiului Târgu Mureş – majoritatea vor fi în reşedinţa de judeţ – să organizăm cât mai bine aceste activităţi. Mai sunt şi alte acţiuni legate de alte ministere şi sper că vom fi gazde bune, iar la finalul Preşedinţiei Consiliului UE să avem rezultate deosebite în gestionarea dosarelor importante pe care ni le lasă preşedinţia austriacă şi privind bugetul următor, şi privind politicile de securitate şi apărare comună şi privind politicile de coeziune”, a declarat Mircea Duşa.

O altă acţiune importantă la nivel european, care va fi găzduită de Târgu Mureş, este reuniunea Comitetului Athena, mecanismul responsabil de finanţarea costurilor comune legate de operaţiile militare ale UE în cadrul politicii de securitate şi apărare comune (PSAC) a Uniunii Europene.

Între priorităţile sale ca prefect, Mircea Duşa a mai amintit evenimentele dedicate Centenarului Unirii, despre care susţine că nu vor consta doar în simpozioane, ci şi în creaţii artistice durabile.

“Altă problemă importantă din această perioadă este cea legată de manifestările pe care dorim să le organizăm în perioada premergătoare zilei de 1 Decembrie. Mai sunt două luni, sunt multe acţiuni organizate în judeţ care sunt dedicate marelui eveniment, Centenarului României şi sunt convins că aşa cum îi cunosc pe locuitorii judeţului Mureş, vom face eforturi ca acest eveniment important să fie marcat cum trebuie, nu numai prin simpozioane şi spectacole, ci şi prin realizări artistice care să dăinuie peste veacuri şi să le aducă aminte urmaşilor noştri că acum 100 de ani părinţii noştri, fraţii noştri au făcut eforturi şi au dat chiar jertfa de sânge pentru ca România să fie ceea ce este astăzi, un stat unitar, o ţară mare, o ţară apreciată şi recunoscută în lume”, a subliniat prefectul de Mureş.

În privinţa referendumului, Duşa a arătat că în perioada imediat următoare vor fi luate toate măsurile organizatorice şi tehnice, astfel încât să nu existe nicio problemă.

“La nivel de minister s-au luat deja măsuri, urmează se se confecţioneze buletinele de vot, procesele-verbale, o parte din materiale se confecţionează la nivelul prefecturilor şi prin instituţiile prefectului vor fi distribuite către localităţi şi către secţiile de votare, urmând ca domnii primari să ia măsuri de amenajare a secţiilor de votare pe care le-am avut şi la ultimele alegeri”, a afirmat Mircea Duşa.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat marţi seara, la festivitatea de învestire a fostului secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale Mircea Duşa în funcţia de prefect al judeţului Mureş, că acesta îşi începe mandatul “în forţă”, având de gestionat referendumul şi activităţile premergătoare Centenarului României.

“Aşa cum ştiţi, mă leagă multe de responsabilităţile funcţiei de prefect, pentru că o perioadă de timp am ocupat această funcţie şi ştiu că aceste responsabilităţi vin la pachet cu onoarea ocupării unei astfel de funcţii. Mă bucur şi pentru că astăzi am ocazia să fiu alături de domnul Mircea Duşa. Ar fi multe de spus, dar sunt convinsă că dumneavoastră îl cunoaşteţi. Şi ştiţi că şi-a exercitat cu transparenţă, cu seriozitate şi cu mult profesionalism funcţiile publice pe care le-a deţinut, ca ministru al Afacerilor Interne, ca ministru al Apărării Naţionale, ca secretar de stat şi chiar ca prefect al judeţului Harghita. Aşa că ar fi redundant să îi dau eu acum sfaturi şi să vorbesc despre responsabilităţile funcţiei de prefect. (…) Va începe mandatul în forţă: în mai puţin de două săptămâni va trebui să gestioneze referendumul. Suntem, de asemenea, în Anul Centenarului şi prin tot ce facem trebuie să cinstim memoria înaintaşilor noştri şi avem datoria să lăsam în urmă, prin faptele noastre, urmaşilor noştri ceea ce avem”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul a arătat că orice funcţie publică trebuie exercitată cu obiectivitate, cu o foarte bună cunoaştere şi cu asumarea deciziilor.

“Acestea sunt priorităţile şi cadrul în care eu am considerat că trebuie să îşi desfăşoare activitatea angajaţii Ministerului Afacerilor Interne şi este mesajul pe care eu l-am transmis de fiecare dată şi prefecţilor, care au o mare responsabilitate şi care reprezintă în plan teritorial Guvernul şi au datoria de a pune în aplicare programul de guvernare. (…) Cred că toate aceste condiţii în care trebuie să privim mandatul public pe care îl avem trebuie să aibă în centru două priorităţi: cetăţeanul şi comunitatea. Şi sunt convinsă că prefectul judeţului Mureş va ţine cont de fiecare dată în exercitarea responsabilităţilor onorante de aceste două priorităţi”, a subliniat Carmen Dan.

Noul prefect al judeţului Mureş, Mircea Duşa, a afirmat, după depunera jurământului, că prin preluarea acestui mandat a revenit după 12 ani la “vechea dragoste”, adică administraţia locală.

“Îmi face plăcere ca după experienţa mea ministerială şi parlamentară să mă întorc la administraţia locală, cei care sunt cei mai apropiaţi de oameni, cei care trebuie să îndeplinească dorinţele şi aspiraţiile cetăţenilor. De aceea cred şi sunt convins că se va întâmpla acest lucru, deoarece printr-o colaborare foarte bună cu primarii, cu administraţia judeţeană, cu administraţia locală, cu directorii de la serviciile deconcentrate suntem în stare să punem în aplicare, ca principala atribuţie a prefectului şi ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, obiectivele din programul de guvernare”, a declarat Duşa.

Prefectul a subliniat că în curând se împlinesc doi ani de când Guvernul susţinut de Alianţa PSD-ALDE pune în aplicare programul de guvernare, că în această perioadă au fost luate multe măsuri care vizează domeniile economic, social, sănătatea, învăţământul şi alte domenii de activitate, însă “mai sunt multe măsuri din programul de guvernare care trebuie implementate în perioada următoare”.

“Şi sunt convins că împreună vom face în aşa fel încât activitatea economică, activitatea socială, activitatea administrativă din judeţ să fie puse, aşa cum spunea doamna ministru Carmen Dan, în slujba cetăţeanului şi tot ceea ce facem să se facă cu transparenţă şi responsabilitate, pentru a rezolva multiplele probleme sociale pe care le are şi judeţul nostru. (…) Sigur, nu trebuie să neglijăm ordinea publică, siguranţa cetăţeanului, pe care le vom discuta, începând de mâine, când va avea loc şedinţa Colegiului Prefectural, cu directorii de la deconcentrate, apoi avem întâlniri cu domnii primari”, a spus Mircea Duşa.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 46 din 20 septembrie 2018, începând cu data de 24 septembrie, Mircea Duşa exercită cu caracter temporar, prin detaşare, în condiţiile legii, funcţia publică de prefect al judeţului Mureş. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.