Cartofii sunt liderii scumpirilor din piață

Prețurile au crescut cu peste 30% de la începutul anului. La Târnăveni un kilogram de cartofi din import se vinde la piaţă cu peste 5 lei.

Numai luna trecută, majorările au fost de 5 procente. Producătorii autohtoni avertizează că tendința se va menține până spre sfârșitul lunii iunie, când va ajunge la vânzare noua producție. Și celelalte legume s-au scumpit cu mai mult de 20%, după cum arată statistica oficială. Nu e de mirare, așadar, că și inflația crește încet, dar sigur. Pentru românii obișnuiți să consume des cartofi, prețurile sunt dezarmante.

Producătorii spun că, acum, pe piață se vând mai ales cartofi de import, pentru că stocurile românești s-au terminat încă de anul trecut.

Prețul cartofilor a crescut de 6-7 ori în sezonul agricol 2018-2019 la nivel european. Însă fermierii români care nu au spații de depozitare și care au vândut recolta încă de toamna trecuta au câștigat doar 70-80 de bani pe kg.

Potrivit statisticilor, un român consumă, în medie, peste 90 de kilograme de cartofi pe an. Doar jumătate din cantitate este acoperită din producția națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.