Castelul din Cheile Vălișoarei

“Cheile Vălișoarei sunt străbătute de drumul care unește Valea Mureșului cu cea a Arieșului. Ele se află la o distantă de cca 14 km de Aiud și 35 km de Turda.

Altitudinea maximă în Chei este de 779 metri, iar cea minimă de 425 metri. În Chei sunt patru versanți calcaroși, Colțul Bogza și Colțul Vilii în partea dreaptă, iar în partea stângă Colțul Cetății și Doltul Diacului.
În pereții cheilor se găsesc peșteri și alte formațiuni carstice.
Rezervația se întinde pe 100 ha. În dreapta cheilor, cum se vii dinspre Aiud, se află stânca denumită Cetate, unde în secolul al XII-lea se pare că a existat Cetatea Zachedeu.

Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani.
Acesta a fost refăcut de către medicul Florin Rusu din Brașov, care l-a cumpărat în urmă cu mulți ani. Castelul a devenit un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare. Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară. Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație.
Castelul este amenajat în interior în stil medieval, iar cele douăzeci de camere incluse în prezent în circuitul turistic diferă prin configurație și design, astfel că atmosfera te poate duce în timp cu câteva sute de ani, În castel predomină piatra și lemnul masiv, iar unele camere au paturi tip baldachin.”
Toate celelalte frumuseți le veți descoperi odata ajunși acolo.
Foto dan_petran/Instagram

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.