Câte ocupații pot fi desfășurate de acasă în România

Pandemia de coronavirus a răsturnat o mulțime de paradigme, printre care și felul în care angajații își desfășoară activitatea. Aproape peste noapte, milioane de români au făcut tranziția către lucrul de la distanță. Deși schimbarea a fost impusă, nu benevolă, e foarte posibil ca mulți angajați români, precum și angajatorii lor, să dorească să lucreze permanent de acasă.

Criza COVID obligă întreprinderile să-și regândească spațiul și cultura de birou, precum și modul în care abordează orele flexibile și lucrul de acasă. Dacă până anul trecut, lucrul de acasă era, în general, rezervat câtorva angajați din corporații – și atunci, limitat la o zi pe săptămână – lucrurile s-au schimbat subit, odată cu impunerea carantinei, în martie. Practic, toți românii ale căror slujbe se puteau face prin telefon sau online și-au mutat biroul la domiciliu. Asta, dacă nu s-au aflat printre cei 1,2 milioane de români concediați sau trimiși în șomaj tehnic, pe fondul dificultăților economice cauzate de pandemie.

Ce spun studiul din America și sondajul din România

Bineînțeles, nu oricine își poate îndeplini obligațiile de muncă de acasă. Cei cu joburi care, prin definiție, implică deplasarea pe teren – cum sunt unele slujbe din transporturi, construcții, agricultură sau poliție – nu vor putea să lucreze niciodată de la distanță. Acesta este și principalul motiv pentru care mai toți angajații din turism și HoReCa au fost băgați în șomaj tehnic sau concediați.

  Într-un studiu recent, doi economiști de la Universitatea din Chicago au clasificat toate ocupațiile semnificative din piața muncii după fezabilitatea “work from home” pentru 85 de țări. Lista de mai jos cuprinde cele mai potrivite slujbe pentru munca de acasă, în funcție de domenii, în ordine descrescătoare – de la cele mai potrivite la cele mai puțin potrivite:

IT Educație și formare profesională

Juridic Comerț și operațiuni financiare

Management Arte,

design,

divertisment,

sport,

mass-media

Asistență birou și administrație Arhitectură și inginerie Științe sociale

Servicii comunitare și sociale

Vânzări și ocupații conexe

Îngrijire personală

Protecție și pază

Sănătate și tehnică medicală

Transporturi de persoane și materiale

Asistență medicală Agricultură, pescuit și ocupații forestiere

Producție Instalații, reparații

Construcții și extracții

Pregătirea alimentelor și servirea lor

Lucrări de curățare și întreținere a clădirilor și terenurilor.   Potrivit economiștilor, aproximativ 37% dintre slujbele din Statele Unite pot fi efectuate de la domiciliu. Această estimare s-a dovedit foarte precisă, întrucât 34% dintre americani lucrau de acasă în aprilie, potrivit unui studiu MIT, sărind de la 4% înainte de pandemie.


Citeşte întreaga ştire: Câte ocupații pot fi desfășurate de acasă în România și ce provocări implică permanentizarea muncii la distanță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.