CE ANGAJAŢI ÎŞI IAU CEL MAI PUŢIN CONCEDIU MEDICAL

Potrivit unui studiu recent, angajaţii care au parte de mai multe ore de somn îşi iau mai rar concediu medical.

Cercetătorii au intervievat 3.760 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 30 şi 64 de ani cu privire la numărul orelor de somn şi au comparat răspunsurile cu statisticile privind absenteismul de la locul de muncă, în cazul fiecărui subiect, în decursul a 7,2 ani. Studiul a luat în calcul şi alţi factori, precum administrarea pastilelor pentru somn, incidenţa apneei şi nivelul de oboseală zilnică.

Numărul orelor de somn este strâns legat de cel al zilelor de concediu medical, susţin medicii. Potrivit studiului, femeile au nevoie de cel puţin 7,6 ore de somn, în timp ce bărbaţii au nevoie de 7,8 ore de somn, pentru a fi în formă a doua zi. Angajaţii care beneficiază de 7 sau 8 ore de somn îşi iau cu 9-10 mai puţine zile de concediu decât cei care nu dorm suficient.

„Există multe lucruri – cafeaua, sănătatea precară, boala cardiovasculară, diabetul – dacă te încadrezi în acest tipar, cu siguranţă că nu te simţi bine, dar nici nu dormi cât ar trebui”, a declarat Sara Mednick, o cercetătoare americană care studiază obiceiurile de somn.

Angajaţii care vor să fie productivi a doua zi dimineaţă trebuie să aibă un somn corespunzător. Dacă această problemă ar fi rezolvată, costurile directe pentru angajatori, în privinţa concediilor medicale, s-ar diminua cu 28%, scrie FinanciaRUL.com (Financial Report Univeiling Legislation).

Gandul