CE AR TREBUI SĂ FACEM PENTRU A PREVENI FURTURILE DIN AUTOTURISME

Dintre infracţiunile criminalităţii stradale, problemele mai deosebite sunt evidenţiate şi în ceea ce priveşte furturile din autoturisme.

Autorii acestui tip de infracţiune preferă să acţioneze atât pe timp de zi – profitând adesea de proprietarii autovehiculelor care, staţionând pentru o perioadă relativ scurtă de timp, îşi lasă în interiorul autovehiculului la vedere diferite bunuri, cât şi noaptea, când vizează detectoarele radar sau sistemele GPS lăsate/uitate în autoturism.

De cele mai multe ori, modul de operare folosit de autori în sustragerea bunurilor s-a materializat prin spargerea geamului autoturismelor, iar în alte cazuri, prin forţarea sistemului de închidere.

În ceea ce priveşte bunurile preferate de autori se numără în principal genţi/borsete, portmonee, CD playere, detectoare de radar şi GPS-uri, dar şi laptop –uri, telefoane mobile.

În această ordine de idei, polițiștii fac o serie de recomandări cu caracter preventiv, care, dacă sunt urmate, reduc semnificativ riscul de a ajunge victime ale acestui tip de infracţiuni:

– Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, obiecte de valoare (genţi, poşete, borsete, îmbrăcăminte, staţii de emisie-recepţie, sisteme GPS, casetofoane auto, camere video, telefoane mobile etc.)! Acestea vot tenta hoţii să vă spargă vehiculul.

– Evitaţi să păstraţi în autoturism acte de identitate, permis de conducere, documente de înmatriculare a maşinii, documentele firmei, cărţi de credit, ordine de plată sau orice alte înscrisuri de valoare!

– Închideţi complet geamurile când părăsiţi autoturismul, chiar pentru scurt timp! Un geam lăsat uşor întredeschis vă poate da peste cap toate precauţiile folosite.

– Montaţi un sistem de alarmă antifurt, de cele mai multe ori costă mai puţin decât paguba suferită în urma unui furt.

– Achiziţionând componente de autoturisme de la persoane necunoscute şi la preţuri derizorii, încurajaţi hoţii şi spărgătorii. Următoarea victimă aţi putea fi chiar dumneavoastră!!!

– Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii etc.)! Acestea vor fi mai dificil de vândut la mâna a doua. (Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii)