CE DOBÂNZI OFERĂ BĂNCILE LA DEPOZITE? CARE SUNT CELE MAI AVANTAJOASE?

Într-un top al băncilor ce oferă dobânzi de peste 3 la sută la depozit, primul loc este ocupat de TBI Bank, o bancă de talie redusă din sistem, la care cea mai mare dobândă pentru un depozit pe un an ajunge, în prezent, la 3,4 %, scrie Ziarul Financiar.

Topul este continuat cu Piraeus, cu o dobândă de 3,15 % pe an, urmată de Ban­ca Feroviară şi Marfin Bank, ambele cu o bonifi­caţie de 3 %.

Dobânzile practicate la depozite s-au situat în ultima vreme pe un trend descen­dent, influenţat şi de „tă­ie­rile“ dobânzii-cheie de către BNR. Banca centrală a di­mi­nuat rata dobânzii de poli­tică monetară de patru ori în acest an, până la un minim istoric de 1,75 %.

Un deponent care plasează 10.000 de lei într-un depozit pe un an va obţine la scadenţă, după reţinerea impozitului de 16 %, o dobândă de ma­ximum 285,6 lei.

Dacă în cazul băncilor de talie redusă, dobânzile mai trec totuşi de 3 %, în cazul celor de talie mare, acest lucru nu mai este valabil. La BRD, bonficaţia este de 2,2 % pe an, iar BCR remunerează depozitele cu doar 1,9 % pe an. Banca Transilvania ofe­ră pentru plasamentele pe un an o dobândă de 2,85 %.

Sursă: Ziarul Financiar