Ce facem cu oamenii străzii?

3 cersetor

Oamenii străzii și cerșetorii sunt o realitate a zilelor noastre. De unii blamați, de alții compătimiți, oamenii străzii sunt o prezență tot mai numeroasă și la Târnăveni.

Principalele cauze pentru care anumite persoane ajung pe stradă sunt conflictele familiale, divorțul, evacuările și pierderea locului de muncă. Și pentru că au ajuns în stradă, acoperișul lor, îl reprezintă acum scările de bloc sau magazinele, parcurile și băncile.

Trist și îngrijorător este faptul că, deși unii dintre ei au adăpost, continuă sa locuiască pe străzi. Ușurința cu care obțin hrană sau bani din cerșit îi încurajează să adopte un astfel de stil de viață. Unii cerșesc sau își trimit chiar copiii la cerșit nu din incapacitatea de a munci, ci din nevoia de a-şi procura alcool.

Refuzul cetățenilor de a le da bani, nevoia de alcool poate degenera oricând în agresivitate. Târnăvenenii simt o stare de teamă și nesiguranță. Mai mult decât atât clienții teraselor sunt zi de zi agasați de cerșetorii al căror tupeu este în continuă creștere. Demne de milă și direct răspunzătoare de propriul destin, aceste persoane nu trebuie însă ignorate, iar autoritățile trebuie sa intervină ferm și să găsească soluții atât pentru oamenii străzii, cât și pentru eradicarea cerșetoriei.

2 cersetor

oamenii-strazii

Foto: Otto Menyhart