Portalul municipiului Târnăveni

RecentStiri locale

Ce mancam sanatos in timpul postului si ce evitam?

Postul alimentar este o puternica metoda naturista de profilaxie. În această perioadă, credincioșii exclud din alimentație produsele din carne, ouă si lapte animal.

Pe langa legume si fructe cat mai colorate, este esential sa cosumam cerealiere, in cantitati moderate, sa avem o diversitate culinara si sa ne bucuram de dezlegarile la peste.
Ar fi ideal sa avem un regim alimentar echilibrat, care sa cuprinda toate grupele alimentare: carbohidrati lenti, proteine vegetale si lipide, sau grasimi sanatoase; variind portiile in functie de particularitatile fiecarei persoane – varsta, sex, activitate fizica zilnica, etc.

Surse de carbohidrați, care reprezinta baza piramidei noastre alimentare, ne asigura energia, ii gasim in cerealiere, legume si fructe. Recomand variantele integrale, pastele integrale in defavoarea celor din grau dur, de orez brun, sau combinatie de orez basmati si salbatic, făina integrală sau de ovăz, cartof dulce in schimbul cartofului alb.

Asigurarea aportului de proteine necesar organismului în post şi totodată, asocierea corectă, astfel încât să beneficiem in totalitate de aminoacizii esentiali – nutrienti care nu pot fi sintetizati de catre corpul nostru, deci trebuie să ii obtinem prin aport alimentar.
Dintre alimentele bogate in proteine vegetale putem opta pentru: linte, năut, mazăre, tofu şi tempeh, orez brun, chia, quinoa şi cereale integrale neprocesate – ovăz, secară, amaranth, mei, hrişca, de asemenea migdale şi nuci, spanac, ciuperci, varza de Bruxelles şi broccoli. Sa nu uitam ca proteine mai găsim şi în derivatele fructelor cu coaja lemnoasa, care inlocuiesc, proteinele din laptele animal – lapte si crema de migdale, lapte, frisca, smantana si unt caju, etc.

Aportul de lipide vegetale sanatoase, este foarte uşor de obtinut, prin consumul grăsimi sănătoase – fructele oleaginoase – nuci romanesti, arahide, caju, migdale, alune de pădure, nuci braziliene, seminţe – de in, cânepă, susan, pin, dovleac, măsline, pateuri din seminţe, precum si uleiuri vegetale presate la rece: extravirgin de masline, de nuca, de in, de dovleac, de avocado si altele.

Fructe şi legume sunt cunoscute ca sursă de vitamine şi minerale. Încercați sa consumați zilnic minim 5 porţii de fructe şi legume, ele oferind organismului o cantitate corespunzătoare de nutrienţi pentru prevenirea bolilor şi a carenţelor nutriţionale.

Ce evitam?
Trebuie să ştiti că “vegetal” nu înseamnă neapărat mai bun, mai ales când vine vorba de produsele de post din supermarket, gen pate, crenwursti vegetali, cascaval vegetal, margarina,halva, s.a., fiind ultra procesate, conţin multi conservanti, aditivi şi substanţe nocive. Va recomand sa fiti selectivi şi cititi înainte lista cu ingrediente, sau chiar mai mult, puteti să prepari acasă delicioase pateuri vegetale din linte, soia, naut, masline, brânză de caju şi nuci, unt de caju, lapte vegetal.

As dori sa atrag atentia asupra excesul de “vedetele postului”: paste fainoase, covrigi, paine, foietaje, biscuiti, dulciuri raw, vegane. Încearcati, pe cât posibil, să va acoperiti necesarul de carbohidraţi din variantele integrale si din legume si fructe.
Excesul de carbohidrati, si mai ales rafinati, nu numai că nu vor face bine organismului si veti avea kilograme in plus. Va puteti indrepta atentia catre legumele fibroase – morcov, telina, pastranac, patrunjel, cartofi dulci, ridichi, sfecla, gulii, napi, precum si ardei, rosii, pentru salate, legume verzi – urzici, untisor, loboda, macris, leurda, spanac, broccoli precum si alte legume din surse sigure – ciuperci, praz, sparanghel, etc.

Ca si program de mese, recomand 3 mese principale si 2 – 3 gustari, pentru a preveni aparitia senzatiei de foame si a manca la o masa excesiv.

Pe lângă o alimentație corectă, în această perioadă este indicat să consumăm lichide intr-o cantitate suficienta, pentru ca lichidele joaca un rol important in reglarea tranzitului intestinal, iar aportul crescut de fibre din aceasta perioada, desi este sănătos, poate determina pe termen scurt constipaţie, mai ales dacă nu bem suficientă apă.

Si nu in ultimul rand, să facem mişcare, pe cât posibil după un program regulat şi constant şi să încercăm, să petrecem cât mai mult timp în aer liber, pentru sanatatea organismului.

Carmina Stroia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *