CE SE ÎNTÂMPLĂ CU INVESTIŢIILE ÎN PARCURILE SOLARE LA TÂRNĂVENI

Parcurile solare păreau să devină anii trecuţi un adevărat El Dorado pentru investitori dar şi pentru comunitatea locală. Trei parcuri solare au fost anunţate că urmează să se construiască la Târnăveni dar până în prezent nu s-a mai finalizat niciunul dintre acestea. Cu excepţia parcului de la Râioasa pentru care s-a plătit o garanţie către administraţia locală, Târnăveniul nu a avut niciun beneficiu de pe urma acestor posibile investiţii. Iar acum administraţia locală a acţionat în instanţă firma care intenţiona construirea parcului de la Râioasa pentru rezilierea contractului din cauza nerespectării clauzelor.

Ce s-a întâmplat de fapt ? Investitorii in energie verde au intampinat mari probleme dupa schimbarile legislative din domeniu.

Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea. Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli. Guvernul a operat insa cateva modificari in legislatie, modificari care au schimbat complet regulile jocului.

Cota anuala obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi a scazut de la 15% (cat era initial prevazut pentru anul 2014), la 11,1%. Ulterior modificarii legislative din acest an, aceste cote nu mai sunt specificate in lege, ci anual cotele sunt stabilite prin hotarare de Guvern, in baza propunerii ANRE, ceee ce, potrivit avocatului specializat in energie, aduce cu sine o lipsa de predictibilitate pentru investitorii in domeniu.

S-a redus numarul de certificate verzi. Astfel, pentru producatorii care au fost acreditati pana la 31 decembrie 2013 au fost amanate de la tranzactionare o parte din certificatele verzi care le revenea pana in 2017. Amanarea tranzactionarii certificatelor verzi ar putea aduce o crestere substantiala a ofertei de certificate incepand cu 2017, cand acestea ar incepe sa fie recuperate. Acest fapt poate avea un efect negativ la nivel de pret., care oricum este si in prezent apropiat de limita inferioara. In acelasi timp, producatorii acreditati incepand cu 1 ianuarie 2014 primesc din start mai putine certificate verzi ca urmare a reducerii numarului acestora in baza rezultatelor analizei supracompensarii. Centralele fotovoltaice au inregistrat cea mai mare scadere de numar de certificate verzi, de la 6 la 3 certificate pe MWh. In cazul centralelor eoliene, numarul a scazut de la 2 la 1,5 pe MWh pana in 2017 si de la 1 la 0.75 pe MWh incepand cu 2018.

Se intentioneaza ca marii consumatori de energie sa fie scutiti de obligatia de a suporta pana la 85% din valoarea certificatelor verzi pe care ar trebui sa o plateasca conform legislatiei actuale. In baza informatiilor publice disponibile, exceptarea ar urma sa se realizeze diferentiat, astfel incat cei cu electrointensitati peste 20% vor fi scutiti de achizitia a pana la 85% din certificatele verzi, cei cu intensitatati de 10-20% de 60%, iar cei cu intensitati cuprinse intre 5 si 10% de 40%. Forma in care a fost aprobata schema de ajutor de stat pentru marii consumatori va fi foarte importanta pentru a evalua impactul acestei masuri asupra pietei certificatelor verzi, spre exemplu in ce masura va conduce la scaderea cererii de certificate verzi, spune avocatul.

Durata de valabilitate a certificatelor verzi a scazut in 2014 de la 16 luni la 12 luni.
Toate aceste masuri au avut impact puternic asupra investitorilor in energie regenerabila. Spre exemplu profitul CEZ s-a injumatatit.

La Târnăveni au fost prognozate constructia a 3 parcuri solare la Râioasa, lângă cartierul 1 Decembrie 1918 şi în zona combinatului.