Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când renunțăm la cafea?

Cafeaua este un element care face parte din rutina multor oameni. O găsim în orice gospodărie și e iubită de majoritatea persoanelor. Ziua începe negreșit cu o cafea bună, fie ea neagră, cu zahăr sau lapte. Știm cu toții că o cantitate limitată din această băutură are beneficiile ei. Și, de ce să nu recunoaștem până la urmă, este și o plăcere vinovată, așa că de ce ai renunta la ceva ce te încânta? Ei bine, atunci când aduce mai multe neplăceri decât beneficii, ar fi bine să regândiți poziția cafelei în viața dvs.

În primul rând, atunci când este băută în exces, cafeaua va poate crea mai multe probleme de sănătate. Spre exemplu, vă poate da hipertensiune arterială, ați putea avea probleme cu somnul, o stare acută de oboseală (paradoxal), nervozitate, probleme cu stomacul și altele. Și nimeni nu are nevoie de asemenea simptome. Să spunem, spre exemplu, că aveți nevoie de cafea să stați treaz pentru o videoconferință la ore din noapte sau vreți să fiți mai alert din cauza jobului stresant etc. Dacă veți consuma prea multă cafeină, veți experimenta exact opusul: vă veți simți mai inert și mai lent. Anumite fructe, cum ar fi bananele, sau sucuri vă pot da energia necesară în locul cafelei. Un alt exemplu ar fi dacă sunteți – să spunem – un jucător profesionist de jocuri de cazino online și participați la un turneu important, pe alt fus orar. Trebuie să fiți concentrat și capabil de a lua cele mai bune decizii. Prea multă cafea e contraindicată. V-ar încețoșa judecata și v-ați simți iritat de cel mai mic lucru; iar deciziile luate în această stare nu sunt cele mai bune. Așa că, dacă bănuiți că totuși beți prea multă cafea, luați o pauză și vedeți cum vă simțiți. 

Atunci când corpul dvs. nu mai primește cafea deloc, s-ar putea întâmpla să experimentați următoarele lucruri. Primul ar fi pierderea în greutate. Cana aceea mare cu zahăr și lapte are ceva calorii. Și dacă o mai și cumpărați de la un brand celebru în care sunt adăugate tot felul de ingrediente pentru a-i da savoare, veți adauga și mai multe calorii la consumul dvs. zilnic. Ce-i drept, cafeaua neagră nu are calorii, însă foarte multe persoane beau cafeaua albă, lângă biscuiți sau fursecuri. Ați putea să dormiți mai bine, dacă eliminați cafeina din corp. Chiar dacă vă veți simți mai obosit decât de obicei în primele zile, acesta este doar răspunsul corpului la lipsa ei. Este un fel de sevraj până la urmă, dar odată ce v-ați ajustat la noul stil de viață, veți dormi mult mai profund și mai bine.

Ați putea avea și dureri de cap, dar acestea sunt doar simptomele de retragere a cafeinei. Împreună cu ele, pot surveni și amețeli, anxietate, iritabilitate, dar vor trece în aproximativ o săptămână. Același lucru se întâmplă și când renunțăm la zahăr spre exemplu, așa reacționează corpul când nu-i mai dăm un element pe care era obișnuit să îl primească zi de zi. Ați putea avea dinți mai sănătoși și mai albi. Știm cu toții că dantura și cafeaua nu sunt deloc “prietene bune”. Dinții se pot păta de fiecare dată când o bem și, în plus, cafeaua are o aciditate mare care poate eroda și distruge dinții, pe termen lung. Vă puteți simți mai calm și mai conectat după renunțarea la această băutură. Cum am spus mai sus, cafeaua poate crea palpitații prin creșterea nivelului de adrenalină și al hormonului de stres, cortizolul. Pentru unele persoane, poate crea și probleme cu stomacul. Pe de altă parte, să nu uităm însă și de beneficiile pe care le vom pierde, dacă încetăm să o mai consumăm. Cafeaua este și o sursă importantă de antioxidanți care pot preveni diverse boli. Aveți grijă să o înlocuiți cu ceaiuri antioxidante, fructe sau legume.

În concluzie, este decizia fiecăruia dacă dorește să renunțe la un aliment sau nu. Știm cu toții că orice lucru în exces nu face bine, așa că, dacă ați experimentat unul din dezavantajele de mai sus, ați putea lua în considerare și această variantă: de a renunța la cafea. Și vedeți după cum vă simțiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.