Ce se mai întâmplă cu economia locală

Aproape 140 de milioane de euro a fost cifra de afaceri a firmelor cu sediul principal la Târnăveni în anul 2018, conform topfirme.ro, care a prelucrat datele pe baza bilanţurilor contabile depuse de agenţii economici. Cele 1.767 de firme cu sediul în orașul nostru contribuie cu 2,03% la cifra de afaceri a județului, mai exact cu 139,1 milioane de euro și obțin 2,40% din profitul net realizat în județ, adică 13,5 milioane de euro.  Faţă de ultimii trei ani se observă o scădere a cifrei de afaceri a firmelor care în 2016 era de 2,23% din ponderea judeţului, însă o creştere a profitului care în urmă cu trei ani era de 1,41% din valoarea profitului net raportat la nivel județean. În acest clasament sunt înregistrate doar companiile cu sediul social la Târnăveni, multinaționalele care au sediul principal în alte localități din România fiind înregistrate în respectivele locații, dar situația este la fel și în Târgu Mureș ori în celelalte orașe ale județului.

        49.168 de agenți economici își desfășoară activitatea în județul Mureș, reprezentând  2,37% din totalul agenților economici din România și însumând o cifră de afaceri de 30,2 miliarde lei (echivalentă cu 6,9 miliarde €), adică 2,04% din cifra de afaceri a României, conform Topfirme.ro

        Reședința de județ, municipiul Târgu Mureș, deține 40,45% din totalul agenților economici din județ, urmat de municipiul Reghin cu 7,80%, Sighișoara cu 6,22%, Târnăveni cu 3,59% și Luduș cu 3,30%. La cifră de afaceri şi numărul de angajaţi Luduş a depăşit Târnăveniul dar nu şi la profitul firmelor.

        Domeniile care înregistrează cea mai mare cifră de afaceri de la noi din oraș sunt: comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne; transporturi rutiere de mărfuri; fabricarea echipamentelor de ventilație și frigorifice, exclusiv a echipamentelor de uz casnic; intermedieri în comerțul cu combustibili, minereuri, metale și produse chimice pentru industrie. Ca și profit, domeniile menționate mai sus sunt surclasate de lucrările de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, care au obținut un profit de 10,4 milioane lei.

        Municipiul Târnăveni deţine în județ 2,57% din totalul angajaților mureșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.