Ce sunt produsii avansati de glicare (advanced glycation end products – AGE) si ce efecte au?
Procesul prin care se formează produsii avansati de glicare (advanced glycation end products – AGE) din alimente, a fost descoperit în 1912, când un om de știință francez, Louis-Camille Maillard, a explicat pentru prima dată reacția chimică care are ca rezultat, formarea „crustei” asupra anumitor alimente gatite la temperaturi ridicate. Aceasta a fost numită ulterior reacția Maillard. Cercetările asupra AGE-urilor s-au accelerat în ultimii 20 de ani, cu un accent sporit pe sursele alimentare.
Ce favorizează producerea de AGE?
– zahărul
– alimentele bogate in grăsimi, in special carnea roșie, semipreparatele,
– stresul oxidativ (rezultat dintr-un dezechilibru între producția de radicali liberi și capacitatea organismului de a a-i elimina).
– gatirea la temperaturi crescute
– alimentele tip fast food si junk food – fript, prajit, rotisor
– fumatul
– expunerea la soare excesivă si când radiațiile UV sunt foarte puternice
– lipsa de activitate fizica
– înaintarea in vârstă (AGE se acumulează în celule și în circulația sanguina, împreună cu o scădere a funcției renale).
Formarea de AGE este o parte a metabolismului normal, dar atingerea nivelurilor excesive în țesuturi și sistemul circulator, pot deveni patogene.
BEfectele patologice ale AGE-urilor sunt legate de capacitatea lor de a promova:
– niveluri crescute ale inflamației cronice (PCR)
– rezistenta la insulina
– diabet zaharat
– hipertensiune
– boli cardiovasculare
– Alzheimer, Parkinson
– artrita reumatoidă
– afecțiuni oncologice
– boli de rinichi
– îmbătrânirea prematură.
Astfel, avem deja motive întemeiate să limităm carnea grasă, în special la cele gătite la temperaturi înalte și să limităm alimentele prăjite, procesate si semipreparatele.
Există foarte multe alternative de alimentație sănătoasă: inclusiv dieta mediteraneană, sau orice dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, pește și lactate cu conținut scăzut de grăsimi; consum moderat de carne (în special gătită la temperaturi ridicate) și alimente procesate și semipreparate.