CE TREBUIE SĂ NE DEA DE GÂNDIT atunci când postăm un anunţ de vânzare online şi suntem abordaţi de un potenţial cumpărător?

Cu siguranţă UN LINK PE CARE NI SE CER DATELE CARDULUI!

            Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, continuă campania de informare Când vinzi sau cumperi online, ai grijă de banii tăi! DATELE CARDULUI NU SUNT PENTRU ORICINE!

         Continuăm cu indicii care ar trebui să ne dea de gândit atunci postăm un anunţ de vânzare a unui bun pe internet. Va informam în materialul precedent că infractorii abordează vânzătorul de obicei pe whatsapp, cu o conversaţie simplă, iar o exprimare ciudată poate însemna că avem de a face cu cineva care foloseşte traducere online, deci cu intenţii ascunse. Abordarea poate fi şi telefonică, aşadar ne orientăm atenţia şi spre alte gesturi, semne ale riscului.

         Când vânzătorul este abordat de infractor, apare foarte repede în conversaţie…”Cunoşti livrarea de curierat preplătită …? Îţi pot spune!”… sau „Am văzut că aveţi livrare … disponibilă şi am folosit-o! Am plătit tot, trebuie doar să acceptaţi fonduri!” Aici ar trebui să se încheie orice comunicare cu persoana respectivă. Linkurile cu aşa zise produse preplătite sunt capcane sigure!

         Atenţie!!! Faptul că într-un link e cuprins numele unui site sau al unei firme de curierat, nu înseamnă că este un link oficial al acestora! Mai mult, pagina de anunţuri are serviciu de livrare, dar în siguranţă, cu plata la primire  şi după verificarea produsului, prin intermediul firmei de curierat. Încasarea plăţii nu se face online şi nu presupune introducerea datelor cardului nicăieri! Singurul moment în care pot fi solicitate aceste date este pentru plata de servicii publicitare sau de promovare a anunţurilor, niciodată pentru a încasa bani!

         Linkurile false sunt uneori greu de detectat pentru necunoscători (de exemplu un „0” în loc de „o”, aşadar cel mai sigur este să nu le deschidem şi să păstrăm conversaţiile pe pagina de anunţuri. Dacă totuşi le-am accesat, în nici un caz să nu introducem datele cardului bancar! Şi nu uitaţi! Dacă vindeţi un produs şi aveţi opţiunea „Livrare prin pagina de anunţuri”, plata se va face doar prin curier, ramburs, în cont, nefiind nevoie de datele cardului!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.