Ceaiurile din fructe de pădure


Important de ştiut de la început: adevăratele ceaiuri de fructe, obţinute în gospodărie, prin metode tradiţionale, nu au nicio legătură cu aşa-numitele ceaiuri de fructe vândute în comerţ, preparate cu arome artificiale şi eventuali acizi sau zahăr, fără efecte terapeutice, dar cu destule efecte adverse.

Adevăratele ceaiuri de fructe presupun o combinaţie între frunzele şi fructele arbuştilor fructiferi de la noi.

Ceaiul de zmeură

Foarte parfumat şi înviorător, este recomandat în mod special în anotimpul rece. Se obţine când boabele de zmeură nu sunt încă foarte bine coapte. Se culeg vârfurile ramurilor verzi, cu frunze şi fructe imature. Uscarea se face în locuri lipsite de umiditate şi căl­duroase, rămurelele fiind puse cât mai răsfirat. După uscare, se păstrează în pungi de hârtie şi se folosesc la prepararea unui ceai cu gust uşor astringent şi cu o aromă mi­nunată, care adu­ce aminte de soa­rele verii.

Reteţa este sim­plă: peste 1 lin­guriţă de plan­tă mărunţită se pu­ne o cană de apă clocotită, se lasă 10 minute aco­perită, aşa încât să nu se piardă aroma, apoi se fil­trează şi se consumă cât mai caldă.

Iată şi câteva recomandări:

* Sensibilitate la frig, stări de depresie sau astenie – în aceste cazuri, ceaiul fierbinte de zmeură poate face adevărate minuni. Parfumul său plăcut are un efect tonic psihic rapid, în timp ce principiile active ale frunzelor ajută la dinamizarea circulaţiei şi nor­malizează activitatea sistemului nervos. Se recomandă consumul acestui ceai mai ales după-amiaza şi seara, atunci când avem cea mai mare nevoie de efectul său deopotrivă relaxant şi tonic.
* Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal – se bea ceaiul de zmeură ca atare, neîndulcit cu zahăr sau miere. Se pot adăuga câteva linguriţe de lapte.
Se beau 1-2 căni pe zi, administrarea acestui ceai fiind recomandată mai ales în perioada de toamnă şi primăvara, când gastritele debutează sau recidivează. Ceaiul de frunze şi fructe de zmeură are efecte cica­trizante şi antiacide foarte bune.
* Graviditate – o cană de ceai de zmeură băut zilnic este un remediu excelent în timpul gravidităţii. Previne stările de greaţă, hemoragiile, reduce durerile şi ajută, se pare, chiar la păstrarea sarcinii. Fructele proaspete, în schimb, vor fi consumate cu măsură, nu mai mult de 100 de grame pe zi, deoarece în vechime erau folosite în mari cantităţi pentru a uşura naşterea, având efecte tonice uterine.

Ceaiul de mure

Se culeg vârfurile tufelor de mure (fructe şi frun­zuliţe), făcându-se din ele mici bucheţele care se pun în locuri foarte bine ven­tilate şi aerisite. După us­care, se mărunţesc şi se folosesc la obţinerea unui ceai cu o uşoară aromă de fructe de pădure şi cu pro­prietăţi vindecătoare ex­cep­­ţionale:

Reţeta: 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun în­tr-o cană de apă clocotită şi se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească şi se fil­trează. Se consumă 2-4 căni pe zi.

Iată doar câteva dintre efectele sale:

* Tulburări digestive, dispepsie – se face o cură cu ceai de mure, vreme de 15-30 de zile, ceaiul fiind consumat cu miere şi puţin suc de lămâie. Acest ceai acrişor, cu aromă discretă, pune în mişcare digestia, previne apariţia indigestiilor şi balonărilor. În cazul în care indigestia deja a apărut, ceaiul de mure poate pro­voca reflexul vomitiv, căruia va trebui să-i dăm curs, pentru că stomacul nostru are nevoie de o uşurare ra­pidă, după care ne vom simţi mult mai bine.
* Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundentă – ceaiul de frunze şi fructe de mur face minuni şi în această categorie de afecţiuni. S-au înregistrat cazuri când tulburări grave de ciclu menstrual, care nu au răspuns la nicio altă formă de tratament, au fost stabilizate în câteva săptămâni cu 3-4 căni de ceai de mur consumat zilnic. Femeile care suferă de constipaţie nu vor consuma ceaiul, ci pulbe­rea de fructe şi frunze uscate, obţinută cu ajutorul râş­niţei electrice de cafea – câte 4 linguriţe zilnic. Tratamentul este valabil ca adjuvant şi în he­moragiile abundente.
* Diareea – se tratează rapid cu ceaiul obţinut din frunzele şi fructele murului. Acesta conţine mari cantităţi de taninuri, care inactivează bacteriile şi anu­miţi viruşi din intestin, ajută la cicatrizarea pereţilor intestinali lezaţi de eventualele infecţii. Se consumă 2-4 căni de ceai de mure pe zi, până la completa vin­decare.

Ceaiul de afine

Se obţine, la fel ca şi celelalte, din fructele in­com­plet coapte, culese cu tot cu tulpinile înfrunzite ale plantei, care se menţin verzi până toamna târziu. Are un gust surprinzător de plăcut, iar efectele sale asupra să­nătăţii sunt cu adevărat spec­taculoase.

Ceaiul se pre­­pară din două linguriţe de frunze şi fructe de afin, opărite cu o cană de apă şi lăsate un sfert de oră la in­fuzat. Cu cât sunt mai bine mărunţite frunzele de afin, cu atât extracţia va fi mai bună, iar efectul tera­peutic al ceaiului va fi mai pu­ternic.

Dintre indicaţiile sale medicale, cele mai impor­tante sunt:

* Viroză respiratorie, viroze în general – sunt prevenite de principiile active din această plantă, care întăresc membrana celulară, combătând infec­tarea celulei, îmbunătăţesc imunitatea în faţa agresiu­nilor virale, cresc rezistenţa organismului la accesele de febră. Este important să se bea ceaiul cât de fier­binte putem suporta, pentru că astfel stimulează o reac­­ţie rapidă de apărare din partea organismului, atunci când simţim că ne prinde răceala.
* Diabet – se consumă câte 2-3 căni de ceai de afine zilnic, pe o perioadă cât mai lungă de timp. Încă nu se ştie exact de ce, dar acest tratament simplu ajută la stabilizarea valorilor glicemiei – un element de ma­xi­mă importanţă la diabetici, mai ales la cei insulino-dependenţi. Mai mult, cura cu ceai de afine previne bolile cardiovasculare, care sunt principala şi cea mai periculoasă complicaţie a diabeticului.
* Gută – se consumă câte un litru de ceai de afine, pe o perioadă de timp de minimum 30 de zile. Este o cură simplă, dar care mobilizează puternic sărurile acidului uric din ţesuturi şi ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu ceai de afine ajută la rărirea, până la eliminare, a cri­zelor de gută, la redobândirea aspectului normal şi a mobilităţii articulaţiilor afectate.

Sursa: formula-as.ro