Cel mai longeviv veteran al județului omagiat de comandantul Garnizoanei Mureș

Veteranul de război SOLOMON ZOSIM

n. 03.10.1920 –  d. 29.06.2021

         S-a născut la 3 octombrie 1920, în localitatea Cuştelnic, lângă Târnăveni.

         Ca militar, a fost încorporat în data de  20 februarie 1942, iar începând cu 15 septembrie 1942, a fost trimis pe frontul de est, cu Regimentul 51 Transmisiuni, în calitate de radiotelegrafist. Marea unitate din care făcea parte şi Regimentul 51 Transmisiuni, a fost introdusă în luptă la est de Nistru, începând cu data de 15 septembrie 1942. A înaintat prin lupte înverşunate pe teritoriul Uniunii Sovietice, spre Stalingrad, până la 20 februarie 1943, ajungând la 80 de kilometri de acest mare oraş. Marea Unitate nu a intrat în încercuirea de la Stalingrad. După 20 februarie 1943 a început retragerea spre vest, unitatea intrând în refacere, în zona Galaţi. Pe frontul de est, domnul Solomon Zosim a luptat 158 de zile, în perioada 15 septembrie 1942 – 20 februarie 1943.

După reorganizare, marea unitate este introdusă în luptele pentru eliberarea Ardealului, începând cu data de 12 octombrie 1944. A urmat un traseu de lupte pe teritoriul Ardealului cedat prin Dictatul de la Viena, apoi pe teritoriul Ungariei şi Cehoslovaciei, ajungând până la oraşul Banska Bistrica, unde a aflat despre încetarea războiului în Europa. Pe frontul de vest, domnul Solomon a luptat 212 zile, în perioada 12 octombrie 1944 – 12 mai 1945, întrucât trupele germane, cu care luptau unităţile române de pe teritoriul Cehoslovaciei au capitulat doar în ziua de 12 mai 1945.

După o scurtă perioadă de odihnă şi refacere, a început repatrierea, după spusele domnului Solomon, fiecare unitate cum a putut: pe jos, cu căruţele, cu autovehicule sau cu trenul, în condiţiile în care majoritatea mijloacelor de transport erau rechiziţionate de Armata Roşie, pentru evacuarea propriilor trupe sau pentru transportul bunurilor acaparate de Uniunea Sovietică.

După război s-a căsătorit cu doamna Elisabeta, cu care a avut un singur copil, pe doamna Angela, care l-a îngrijit până în ultima zi.

Anul trecut, pe data de 3 octombrie, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de viaţă, reprezentanți ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război filiala Mureș și ai Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale (Garnizoanei Târgu Mureș) l-au vizitat la domiciliu pentru a-i arăta respectul binemeritat și a-i transmite sănătate!

L-am întrebat atunci ce le-ar transmite veteranilor de război din județul Mureș, dacă ar avea posibilitatea să li se adreseze direct. ,,Le doresc la toți care au mai rămas în viață…, foarte puțini, eu sunt singurul veteran din orașul Târnăveni, multă sănătate și să poată umbla măcar ca mine, măcar atâta, …că pe mine nu mă doare absolut nimica…nimic, de fapt picioarele. Umblatul pe jos de la Stalingrad spre casă… Majoritatea timpului pe jos și uite acuma, se cunoaște. Mă duc cu cârja. N-am cuvinte cum să vă mulțumesc…”

Ne-am despărțit zâmbind, cu promisiunea fermă că ne vom revedea la 101 ani…

Din păcate, în dimineața zilei de 29 iunie 2021, la ora 4.00 nea Zosim ne-a părăsit, după ce înainte cu o seară a fost împărtășit de către preotul paroh cu sfintele taine.

Nea Zosime, ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să-ți așeze sufletul blând, acolo unde drepții se odihnesc.

Dumnezeu să te ierte!

Mâine, 01 iulie 2021, la ora 13.30, pentru bravul veteran de război Garnizoana Târgu Mureș va organiza funeralii cu onoruri militare, în cimitirul ortodox din municipiul Târnăveni.

Locotenent-colonel Sergiu-Petru COLCERIU

Comandat al Comenduirii garnizoanei Târgu Mureș

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.