RecentStirea zileiStiri locale

Cele 5 preparate tradiționale care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște

Sărbătoarea Paștelui e acel moment din an când toată familia se strânge în jurul mesei încărcate cu bunătăți. La noi, Paștele nu ar fi Paște fără anumite preparate care sunt mai mult decât mâncare, ci simboluri are reînnoirii și ale prosperității, dar și despre amintiri, mirosul care te întâmpină când intri în casă și bucuria de a sta alături de cei dragi la masă.

Iată cele mai importante preparate care nu trebuie să lipsească de pe masa festivă de Paște.

Ouăle roșii, cele mai importante de la masa de Paște

Shutterstock.com

Niciun Paște românesc nu este complet fără ouăle roșii. Acestea simbolizează sângele lui Hristos și renașterea. Vopsirea ouălor se face de obicei în Joia Mare, folosind vopsele atât naturale (cum ar fi coji de ceapă roșie, varză roșie, pătrunjel) sau comerciale.

Tradiția ciocnitului ouălor roșii are și ea un ritual specific: bărbații ciocnesc primii, cu partea ascuțită a oului, rostind „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde „Adevărat a Înviat!”.

În unele regiuni ale țării, precum Bucovina, arta încondeierii ouălor a devenit o adevărată măiestrie și poți vedea, de exemplu, modele de pe costume populare și de pe ștergare fiind transpuse pe coaja de ou.

Cozonacul, regele dulciurilor tradiționale

Shutterstock.com

Cozonacul este „regele” dulciurilor tradiționale românești și nelipsit de pe masa de Paște. Acest aluat dospit, umplut cu ingrediente precum nucă, stafide, rahat sau cacao, reprezintă bunăstarea și belșugul.

Prepararea cozonacului este un adevărat ritual care începe în Joia Mare sau Vinerea Mare, când gospodinele frământă aluatul, îl lasă la dospit și apoi îl coc până capătă acea culoare aurie specifică.

Secretul unui cozonac perfect stă în calitatea ingredientelor și în răbdarea cu care este pregătit. Aluatul trebuie frământat îndelung, iar timpul de dospire respectat cu strictețe. Aromele de vanilierom și coajă de lămâie completează parfumul inconfundabil al cozonacului tradițional românesc.

Pasca cu brânză dulce

Shutterstock.com

Pasca este un desert pregătit exclusiv pentru această sărbătoare, spre deosebire de cozonac care poate fi găsit și pe mesele de Crăciun sau la pomeni.

Este un fel de plăcintă din aluat dospit, umplută cu brânză dulce de vacăstafide și esențe, având adesea forma rotundă cu împletituri din aluat pe margini și la mijloc, simbolizând coroana de spini a lui Iisus.

În unele regiuni ale României, pasca se duce la biserică pentru a fi sfințită în noaptea de Înviere, alături de ouăle roșii și alte bucate. Tradiția spune că cine mănâncă pască sfințită va avea parte de sănătate și prosperitate tot anul.

Drobul de miel cu ou

Shutterstock.com

Drobul de miel este una dintre cele mai apreciate preparate tradiționale de Paște. Rețeta autentică include organe de miel (ficat, inimă, rinichi, plămâni), verdeață proaspătă, ouă și condimente. Toate acestea sunt învelite în prapure și apoi coapte.

Acest preparat simbolizează sacrificiul mielului pascal și este adesea servit ca aperitiv la masa de Paște. Gustul său specific, combinația de arome intense și textura deosebită fac din drob un preparat irezistibil pentru toți.

Friptură de miel și alte preparate din carne de miel

Shutterstock.com

Mielul reprezintă simbolul central al mesei de Paște, semnificând Sacrificiul lui Iisus Hristos. Friptura de miel, fie că este vorba despre pulpă, cotlete sau miel întreg la proțap, ocupă locul de cinste pe masa festivă.

Pe lângă friptură, din carnea de miel se prepară și alte delicii tradiționale:

  • Ciorbă de miel cu leuștean și smântână
  • Tochitură de miel
  • Pastramă de miel

Fiecare familie/regiune are propriile rețete și secrete pentru prepararea cărnii de miel, transmise din generație în generație, care dau un gust specific preparatelor.

Alte preparate pe care le mai poți regăsi pe masa de Paște

Alături de aceste preparate tradiționale care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște unele familii mai pregătesc și alte bunătăți precum:

  • Salata de boeuf
  • Piftie
  • Sarmale
  • Pâine de casă

Sursa foto: Shutterstock.com

Sursa: Wall-Street.ro