Stiri locale

Cele mai sigure măsuri pentru prevenirea hepatitei

Cele mai sigure măsuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igienă personală şi alimentară – spălarea mâinilor cu apă şi săpun, a legumelor şi a fructelor, evitarea consumului de apă din surse neautorizate – şi vaccinarea, spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Recomandările specialistului vin în contextul informaţiilor publicate de specialiştii bulgari în hepatologie, potrivit cărora, în urma inundaţiilor provocate de ploile puternice ce au afectat Portul Varna şi unele staţiuni bulgăreşti la Marea Neagră, există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

Ce este Hepatita A?
Hepatita A este o boală infecţioasă a ficatului cauzată de un virus transmis prin ingerarea de alimente şi apă contaminate, care, spre deosebire de viruşii hepatici B si C, nu provoacă o infecţie cronică a ficatului.
Virusul hepatic A are o perioada de incubaţie între 15 şi 45 de zile.

“Virusul hepatitic A se distruge în apa cu salinitate ridicată. Dar virusul nu pluteşte singur, pentru că dacă ar fi singur s-ar distruge. El este închistat în dejecţii umane, de aceea distrugerea este mai dificilă”, a explicat prof. dr. Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Capitală.

Hepatita A – Măsuri de prevenire
Principala măsură pentru prevenirea îmbolnăviri este să nu fie înghiţită apă contaminată. De asemenea, pentru evitarea riscurilor infectării, turiştii se pot vaccina. În plus, trebuie consumată apă din surse sigure, iar mâinile să fie spălate cu apă şi săpun. “Şi legumele şi fructele vor fi spălate înainte de a fi consumate. Sigur că este important şi ca sursa de apă să nu fie contaminată”, a adăugat Streinu Cercel.

Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvoltă imunitate împotriva acestui virus hepatic.

Hepatita A – Simptome
Simptomele iniţiale ale bolii sunt oboseală, stare de slăbiciune, anorexie, greaţă, vărsături, dureri abdominale şi, uneori, febră urmată de dureri de cap, erupţii cutanate şi diaree. După una-două săptămâni de la debutul bolii, poate apărea şi icterul.
Potrivit specialiştilor, nu există tratament specific pentru hepatita A. Sunt recomandate, totuşi, odihna, consumul mare de lichide şi evitarea alcoolului.

Virusurile hepatice B si C se pot transmite prin contactul direct cu sangele unei persoane bolnave sau cu alte fluide ale corpului, dar nu prin saliva, sudoare, lacrimi sau materii fecale. Infectia cu virusul hepatic B se poate transmite direct la orice persoana, dar virusul hepatic D poate infecta doar persoanele care sufera deja de hepatita de tip B (suprainfectie sau conifectie).

Infectarea unei persoane cu ambele virusuri este mai periculoasa decat cea cu virusul hepatic B. Multi oameni, in mod special copiii care sufera de hepatita de tip B nu vor avea nici un simptom. Cei care manifesta icterul, durerile de cap, febra, greata, varsaturile, durerile abdominale si urina inchisa la culoare se afla destul e aproape de faza cronica a bolii.

Cele mai multe cazuri de hepatita acuta de tip B dispar fara trataemtn specific in cateva saptamani si nu provoaca nici un fel de complicatie. Inca aproximativ 10% din persoane continua sa sufre de hepatita cronica pe termen lung – un factor de risc pentru declansarea cirozei si al cancerului hepatic. Atunci cand este contactat si virusul hepatic D, simptomele hepatitei de tip B se amplifica si creste riscul de afectare a ficatului. In cazurile avansate ale bolii, medicul recomanda tratament medicamentos.
Din categoria persoanelor cu risc inalt se numara lucratorii din domeniul medical sau alte domenii in care exista contactul direct cu sangele infectat, persoanele care au contact sexual neprotejat cu o persoana infectata cu virusul hepatic B, cei care utilizeaza droguri intravenos, cei care ar putea fi tatuati sau ar face body piercing cu instrumente insuficient sterilizate, bolnavii care necesita dializa si copiii care sunt nascuti de mame infectate cu virusul.

Masuri defensive impotriva hepatitei de tip B si DSus
Evitarea contactarii hepatitei de tip B va tine departe si hepatita de tip D. Printre masurile de precautie vor fi luate in calcul:

– vaccinarea – vacinul impotriva hepatitei de tip B este eficient in proportie de 95% si in functie de tipul acestuia protectia importiva bolii poate dura intre 5-15ani. Este recomandat pentru tot nou-nascutii si copiii cu varsta sub 18 ani, dar si pentru persoanele care se incadreaza in categoriile cu risc crescut. Daca o persoana este expusa la virusul hepatic B inainte de a termina schema de vaccinare va contacta imediat medicul.

– practicarea sexului protejat, cu prezervativ.

– evitarea contactului direct a sangelui cu alte persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *