Centrala de la Iernut, cea mai mare investiţie a statului în energie, se transformă într-un imens scandal

Proiectul centralei pe gaze de 269 mil. euro s-a transformat într-un imens eşec, 184 de companii subcontractante, dintre care 155 IMM-uri locale, primind direct lovitura. „A fost un concurs de vinovăţii“, spun surse din piaţă.

Romelectro, cel mai mare contractor românesc pentru proiecte energetice, dă în judecată Romgaz după ce producătorul de gaze deţinut de stat a reziliat contractul pentru dezvoltarea centralei de la Ienut, o investiţie de 269 de milioane de euro. Centrala pe gaze de 430 MW trebuia să fie gata în 2019, aceasta fiind prima investiţie majoră de la zero derulată de statul român din ultimii 30 de ani.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, după ce a fost publicată OUG 114 cu prevederile ei pe domeniul construcţiilor, noi am notificat beneficiarul (Romgaz) de mărirea substanţială a salariului minim. Am făcut acest lucru pentru toţi bene­ficiarii noştri. În cazul Romgaz, actul adi­ţional care prevedea această majorare, de 4 milioane de euro, nu a fost semnat nici până acum”, spune Viorel Gafiţa, preşe­dintele Romelectro, firmă care în par­teneriat cu grupul spaniol Duro Fel­guera au câştigat, în 2016, contractul pentru centrala de la Iernut.

Ordonanţa menţionată de Gafiţa, OUG 114/2018, prevede pentru sectorul construcţiilor scutirea angajatorului de la plata contribuţiilor sociale pentru perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, reducerea contribuţiilor sociale ale salariaţilor cu 3,75% şi un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii, ceea ce înseamnă un salariu minim net de circa 2.352 de lei (aproape 500 de euro). Deşi a generat efecte pozitive, pentru proiectele deja aflate în derulare OUG s-a transformat într-o problemă uriaşă.

Citeste continuarea pe ZF.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.