Portalul municipiului Târnăveni

De interes

Centrul cultural comunitar ŞAH, deschis în casa foştilor învăţători din Viişoara

Casa foştilor învăţători din satul mureşean Viişoara, Teodor şi Paraschiva Morariu, a intrat într-un proiect de consolidare şi extindere, iniţiativa aparţinând Asociaţiei ”Acasă la Hundorf”, aici urmând să funcţioneze Centrul cultural comunitar ŞAH – Şcoala de Acasă Hundorf.

“Din dorinţa de a putea avea o activitate constantă, pe tot parcursul anului, cu rezidenţe internaţionale, ateliere, proiecţii de filme, expoziţii, întâlniri, lecturi, cercetare, am început cel mai ambiţios program al nostru de până acum, care se numeşte: Consolidare şi extindere construcţii existente în vederea asigurării spaţiilor necesare pentru activitatea Asociaţiei Acasă la Hundorf. Casa Morariu din Viişoara nr. 147 va deveni viitorul Centru cultural comunitar ŞAH. Casa învăţătorilor Teodor şi Paraschiva Morariu, dascălii satului care au format generaţii şi generaţii de elevi, va avea un destin cu totul special pentru că rămâne o casă deschisă omului şi minţii sale, puterii sale de creaţie, spiritului său de libertate şi încredere în valorile rurale şi identitare”, a arătat, vineri, Asociaţia “Acasă la Hundorf”, într-un comunicat de presă.

În cadrul centrului ŞAH, va funcţiona şi Centrul de cercetare şi documentare “Marin Gherasim”, iar acest spaţiu va pune la dispoziţia tinerilor artişti şi a celor interesaţi biblioteca artistului – volume şi mobilier -, pe care Asociaţia le-a primit donaţie din partea familiei.

“Ne aflăm în prima etapă a proiectului – realizarea Centrului de cercetare şi documentare ‘Marin Gherasim’, această etapă fiind posibilă datorită ajutorului acordat de către Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Mureş, dar şi de către prietenii noştri care ne-au susţinut cu materiale (…). Cu toate acestea, pentru a reuşi avem nevoie de susţinere constantă din partea tuturor. Fiind deja în şantier, orice sursă ne este utilă”, a menţionat Asociaţia “Acasă la Hundorf”.

Hundorf este denumirea săsească a comunei Viişoara, judeţul Mureş. AGERPRES