CERERE PENTRU AMENAJAREA UNUI CIMITIR MUSULMAN LA TÂRNĂVENI

Mohamed Barmou, directorul Spitalului municipiului Târnăveni a depus, zilele acestea, o cerere către reprezentanții administrației locale pentru acordarea unui spațiu care sa fie amenajat ca și cimitir musulman.

Cererea a a fost transmisă spre informare consilierilor locali la ședinta ce a avut loc joi, 26 februarie.

Mohamed Barmou susține că în municipiu Târnăveni există aproximativ 12 persoane musulmane.

La musulmani, înmormântarea se desfășoară diferit. Ea ar trebui să se facă cât mai curând posibil după ce s-a pronunțat decesul. Conform tradiției musulmane, corpul este pus în mormânt, fără sicriu, înfășurat în trei, respectiv cinci bucăți de pânză. Oamenii, de obicei, aruncă pământ în mormânt și rostesc rugăciuni, în special versetul “Din pământ v-am creat și în el vă întoarcem, și din el vă vom mai scoate odată” ( Q.20:55 ).

Decorarea mormântului este interzisă. Cu toate acestea, multe cimitire musulmane au pietre funerare sau mausolee. Mormântul este o gaură verticală în pământ care are în partea de jos o gaură orizontală destul de mare pentru a intra trupul celui decedat. Se crede că în această cameră orizontală, persoana decedată este supusă unui interogatoriu de către doi îngeri ai morții cunoscuți sub numele de Munkar și Nakir.

Practicile funerare pot fi abandonate în situații excepționale: soldații care mor în luptă pot fi înmormântați în hainele pe care le poartă fără să se mai facă ritualul de spălare sau rugăciunile de înmormântare; oamenii care mor într-o călatorie pe apă pot fi înmormântați în acestă situație pe apă; victimele războaielor sau catastrofelor naturale pot fi îngropate în gropi comune.

În timpurile moderne, musulmanii care au migrat în țările occidentale pot fi înmormântați în sicrie, în conformitate cu tradițiile locale (în asemenea situații, unii musulmani preferă să-și trimită morții în locurile lor natale pentru înmormântare).

În ceea ce privește sinucigașii, specialiștii conservatori sunt de părere că ritualurile funerare nu ar trebui realizate, în timp ce ceilalți sunt mai indulgenți și acceptă realizarea acestor ritualuri.