Stirea zileiStiri locale

Cine decide testarea pentru Covid 19 și măsurile care se impun ulterior

Medicul recomandă testarea pentru Covid 19 în cazul pacienților suspecți iar apoi Direcția de Sănătate Publică este instituția care decide cine este testat după o anchetă epidemiologică prin care se stabilește cu cine a intrat în contact persoana infectată și ce măsuri se impun ulterior.

Spitalul municipal Gheorghe Marinescu din Târnăveni NU este spital Covid. La spitalul din Târnăveni sunt internate doar persoane suspecte de Covid 19, care sunt testate, iar în mai puțin de 24 de ore, în cazul în care se confirmă infectarea unui pacient, acesta este transportat la spitalele din Târgu Mureș care au fost desemnate ca și spitale Covid.

Inițial, potrivit documentului elaborat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în vederea optimizării activităţilor de testare pentru COVID-19, de internare şi de externare, se cere respectarea noilor recomandări.

Astfel, prioritizarea testării în ordinea descrescătoare a importanţei este:

  • Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională;
  • Contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;
  • Personal medico-sanitar simptomatic;
  • Cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele;
  • Cazuri de SARI fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele;
  • Persoane instituţionalizate simptomatice;
  • Pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare.

Potrivit documentului, nu fac obiectul testării contacţi asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar, şi persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internaţională. În aceste cazuri este prevăzută testare ulterioară la apariţia simptomatologiei în decurs de 14 zile de la ultimul contact, respectiv de la data intrării în România.

În data de 16 aprilie s-a aprobat testarea, suplimentar, pentru:

–        Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant — 2 teste la 24 de ore interval

–        Pacienți asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare in spital — 2 teste la 24 de ore interval

–        Pacienți oncologici asimptomatici aflați in curs de chimioterapie — de 2 ori pe luna

–        Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive

–        Hemodializați simptomatici

–        Hemodializați asimptomatici contacți cu caz confirmat, 2 testări, la 6-7 zile interval intre ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați in sesiuni separate de restul pacientilor

–        Gravidele asimptomatice care se afla in carantina/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confinnat

–        Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni — de 2 ori pe luna

De asemenea, s-a hotărât că,  unitățile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru  personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a explicat, de ce în România nu se testează pentru depistarea COVID-19 la o capacitate maximă:  „Avem o capacitate de testare de 4.890 de teste ale aparatului, dar testam în jur de 3.700 – 3.800 fiindcă nu toate echipele au aceeaşi pregătire”, a spus ministrul. 

Până în 25 aprilie la nivel național, au fost prelucrate 126.645 de teste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *