CIUPERCĂRIE-PROFITUL AFACERII ŞI FINANŢAREA

Factorii care influenteaza productia de ciuperci sunt foarte importanti. Randamentul la recoltare, in cazul ciupercilor de cultura, este in functie de sistemul de cultura utilizat de fermier si de conditiile de microclimat asigurate. Astfel, se poate ajunge la valori situate intre 15 si 30 kg pe metrul patrat.

Rentabilitatea unei ciupercarii este data si de faptul ca de la ciuperci se consuma toate partile componente. Astfel, procentul de valorificare este de 99-100%.

De asemenea, pentru ca o ciupercarie sa fie rentabila este nevoie de o suprafata minima de 100 metri patrati. Aceasta cantitate inmultita cu 6 lei – pret en-gros inseamna un venit de 54.000 lei intr-un an.

Un exemplu, o ciupercarie mai mare care a beneficiat si de fonduri europene, il avem chiar de pe site-ul M.A.D.R.

Este vorba de un proiect de investitii al unei societati cu raspundere limitata din Prahova, localitatea Surani, care a accesat Masura 121 pentru infiintarea unei ciupercarii. Localitatea Surani este situata in N-E judetului Prahova, o zona defavorizatadin punct de vedere economic, investitia fiind asadar binevenita.

Societatea a fost infiintata in anul 2008 si administreaza un teren de 500 metri patrati cu cladire, aflat in proprietate. Valoarea UDE este de 4,368, conform calculului pentru ciupercarii (2): UDE = 17,500 x 0,0165 ha x 4 cicluri pe an x 4 stelaje = 4.368.

Valoarea totala eligibila a proiectului este 435.085 lei (121.753 euro). Co-finantarea publica a fost de 65%, si anume sprijinul nerambursabil de 50%, la care s-au adaugat 5 procente pentru ca investitiile sunt realizate de agricultori sub 40 de ani la data depunerii cererii de finantare, si inca 10 procente pentru faptul ca investitia se face in zona defavorizata.

Astfel, valoarea finantarii nerambursabile este de 282.805 lei (79.139 euro).

Sursa: Idei de afaceri