Portalul municipiului Târnăveni

ANUNTStiri locale

Comisia Europeană vrea sate mai puternice și mai prospere

Comisia Europeană a prezentat o viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE, identificând dificultățile și preocupările cu care se confruntă acestea și evidențiind unele dintre cele mai promițătoare oportunități de care dispun aceste regiuni. Pe baza previziunilor și a consultărilor ample cu cetățenii și cu alți actori din zonele rurale, viziunea prezentată pe 30 iunie propune un Pact rural și un Plan de acțiune rurală, care au scopul de a face zonele noastre rurale mai puternice, conectate, reziliente și prospere. De precizat că Planurile Naționale Strategice vor avea în vedere viziunea CE pentru susținerea mediului rural atât din punct de vedere al agriculturii, cât și din punct de vedere social. 

Pentru a răspunde cu succes mega-tendințelor și provocărilor generate de globalizare, urbanizare și îmbătrânire și pentru a profita de beneficiile tranziției verzi și digitale, sunt necesare politici și măsuri care să țină seama de condițiile locale, care să țină seama de diversitatea teritoriilor din UE, de nevoile lor specifice și de punctele forte relative ale acestora.

În zonele rurale din întreaga UE media de vârstă este mai ridicată decât în zonele urbane și va începe să scadă încet în următorul deceniu. Atunci când sunt însoțite de o lipsă de conectivitate, de o infrastructură subdezvoltată și de lipsa unor oportunități diverse de ocupare a forței de muncă și de un acces limitat la servicii, acest lucru face ca zonele rurale să fie mai puțin atractive pentru a trăi și a munci. În același timp, zonele rurale sunt factori activi în tranziția verde și digitală a UE. Atingerea obiectivelor ambițiilor digitale ale UE pentru 2030 poate oferi mai multe oportunități pentru dezvoltarea durabilă a zonelor rurale dincolo de agricultură și silvicultură, dezvoltând noi perspective pentru dezvoltarea sectorului de prelucrare și, în special, a serviciilor și contribuind la îmbunătățirea distribuției geografice a serviciilor și a industriilor.

Această viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE urmărește să abordeze aceste dificultăți și preocupări prin: valorificarea oportunităților emergente ale tranziției verzi și digitale ale UE și a învățămintelor desprinse din pandemia de COVID-19; identificarea mijloacelor de îmbunătățire a calității vieții rurale; realizarea unei dezvoltări teritoriale echilibrate și stimularea creșterii economice.

Citiți mai multe pe ForțaPAC. agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *