COMPANIE ELVEŢIANĂ, CU PUNCT DE LUCRU ÎN TÂRGU MUREŞ, AFACERI DE 500 MILIOANE EURO ÎN DOMENIUL CEREALELOR. VEZI DESPRE CE ESTE VORBA

Elveţienii de la Ameropa, care deţin şi Combinatul de îngrăşăminte azotoase din Târgu Mureş – Azomureş, au atins pragul de 500 milioane euro din afacerile cu cereale şi distribuţie de îngrăşăminte, scrie Ziarul Financiar, o creştere spectaculoasă având în vedere că în 2009 cifra de afaceri era de doar 36 milioane euro.

Traderul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari comercianţi de cereale cu operaţiuni locale, a încheiat anul trecut cu afaceri în creştere cu 25% faţă de rezultatele din anul precedent.

Rulajul din anul calendaristic 2014 este şi cel mai mare din istoria locală a tra­derului elveţian, care în ultimii şase ani a reuşit să îşi majoreze afacerile de 13 ori în Ro­mânia, arată datele de la Ministerul Finanţelor, potrivit aceleiaşi surse.

Încasările pe an calendaristic ale Ame­ropa arată afacerile făcute de trader în câte două semestre din câte două sezoane co­mer­ciale agricole diferite. Rezultatele din 2014 indică rezultatele comerciantului elve­ţian în perioada ianuarie-iunie 2014 (se­mes­trul al doilea al sezonului comercial 2013/2014) şi intervalul iulie-decembrie 2014 (se­mestrul întâi al sezonului comercial 2014/2015) în cazul comerţului cu grâu, orz sau rapiţă.

Fondată în 1948, Ameropa este un trader internaţional de cereale şi îngrăşăminte, având capital privat elveţian. La nivel mondial, Ameropa are aproape 5.000 de angajaţi.

Combinatul de îngrăşăminte azotoase Tîrgu-Mureş – actual AZOMUREŞ – a fost înfiinţat în anul 1962 pentru fabricarea de îngrăşăminte azotoase, având trei secţii de producţie de bază (amoniac, acid azotic, azotat de amoniu) şi cinci subunităţi auxiliare pentru deservirea secţiilor de producţie cu apă de răcire, apă demineralizată, abur, energie electrică, piese de schimb şi utilaje.

În prezent, pe platforma Azomureș funcționează următoarele instalații: Amoniac III, Amoniac IV, Acid Azotic II, III si IV, Uree, Melamină, NPK, CET I și II, Azotat I-II și III.

Sursă: Ziarul Financiar si www.azomures.ro