Compozitorul György Ligeti devine cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Târnăveni

Gy-rgy-Ligeti-008
Primăria Târnăveni organizează, la sfârşitul acestei săptămâni, o ceremonie în cadrul căreia unul dintre cei mai importanţi compozitori de muzică clasică contemporană, György Ligeti (1923-2006), câştigătorul Polar Music Prize în 2004, recunoscut ca Premiul Nobel pentru Muzică, va primi post-mortem titlul de cetăţean de onoare al municipiului în care s-a născut şi a trăit primii şase ani din viaţă.

Primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheşan, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că văduva compozitorului, Vera, a confirmat participarea la ceremonie şi că, pe lângă decernarea titlului de cetăţean de onoare, va fi dezvelită o plachetă comemorativă pe casa în care compozitorul a locuit, care este situată la doar câţiva metri la Sinagoga din Târnăveni.

Sorin Megheşan a spus că ceremonia de decernare a titlului de cetăţean de onoare post-mortem pentru György Ligeti va avea loc în ziua de 28 mai, data la care s-a născut compozitorul, în cadrul unei ceremonii organizate în colaborare cu Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca.

Ceremonia de decernare a titlului de cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Târnăveni pentru György Ligeti va începe, sâmbătă, la ora 11,00, iar seara, este programat un concert în sinagogă, în care vor fi prezentate o serie de compoziţii ale acestuia.

György Ligeti s-a născut în data de 28 mai 1923 la Târnăveni şi a murit la vârsta de 83 de ani, în 12 iunie 2006, la Viena, fiind recunoscut în rândul publicului larg pentru muzica dintr-o serie de filme de mare succes cum sunt ‘2001: A Space Odyssey’, ‘Shutter Island’, ‘The Heat’ sau ‘Charlie and the Chocolate Factory’.

În rândul profesioniştilor Ligeti este recunoscut pentru numeroase compoziţii monumentale, cum sunt ‘Apariţii’, ‘Atmosfere’, ‘Lux Aeterna’, ‘Volumina’, ‘Requiem’, ‘Lontano’, ‘Ramification’, ‘String Quartet no.2’, ‘Le Grand Macabre’ şi altele, fiind câştigătorul a 26 prestigioase premii internaţionale.

După plecarea sa din Târnăveni, Ligeti a studiat la Cluj-Napoca, şi-a desăvârşit studiile la Budapesta, a fost trimis la muncă forţată în timpul celui de-al doilea Război Mondial, şi-a pierdut fratele şi tatăl în lagărele de concentrare, iar în timpul Revoluţiei Ungare 1959 a fost nevoit să fugă la Viena, unde decedat în 2006.

Primarul din Târnăveni, Sorin Megheşan, a spus că începând din acest an municipalitatea va cinsti memoria lui György Ligeti şi că în luna august, în Sinagoga de lângă casa compozitorului, va fi organizat un concert al Academiei Sighişoara.

AGERPRES