DEMONSTRAŢIE ÎN CENTRU ŞI CONCURS CU PREMII DE ZIUA POLIŢIEI

Cu prilejul Zilei Poliţiei Române care se aniversează săptămâna viitoare, în data de 23 martie Poliţia din Târnăveni va organiza mai multe activităţi specifice cu acest prilej. De la ora 12.00 în faţa magazinului Profi se vor face demonstraţii, se va prezenta dotarea şi tehnica folosită de Poliţie dar vor fi împărţite şi pliante preventive pentru protejarea patrimoniului. La eveniment sunt aşteptaţi să participe toţi localnicii, îndeosebi elevii.

Tot cu această ocazie se organizează şi un concurs online dotat cu premii, la care cei interesaţi vor putea răspunde prin intermediul emailului sau direct luni în parcarea din faţa magazinului Profi.

Aniversarea Zilei Poliţiei Române în 25 martie “concomitent cu sărbătoarea creştinească a Bunei Vestiri” se datorează faptului că în anul 1822, primul domnitor pământean (după cei fanarioţi) GRIGORE DIMITRIE GHICA a înmânat Agiei (fosta Poliţie) un steag galben, care avea pe o parte icoana Maicii Domnului şi pe cealaltă insemnele Poliţiei.

Cu ocazia sărbătorii – Zilei Poliţiei Române -193 ani- poliţia doreşte să vă “chestioneze” şi să vă consulte privind modul de asigurare al locuinţei d-voastre, respectarea normelor rutiere şi istoricul Poliţiei Române:

Unul dintre segmentele criminalităţii care necesită o atenţie sporită îl reprezintă furturile din locuinţă. În ultimii ani, în judeţul Mureş, o mare parte a furturilor din locuinţă s-a comis pe fondul neglijenţei proprietarilor, care şi-au lăsat neasigurate uşile/geamurile locuinţelor, sau asigurarea acestora a fost deficitară. Există situaţii când prin simple gesturi sau comportamente furturile din locuinţe se pot evita.
În România, prevenirea şi combaterea criminalităţii constituie atributele esenţiale ale activităţii Poliţiei. Transformarea societăţii româneşti a cuprins şi orientarea rolului Poliţiei către reducerea cauzelor şi a condiţiilor care duc la creşterea fenomenului infracţional. Este vorba despre activitatea de prevenire. Această activitate reprezintă ansamblul măsurilor adoptate de societate pentru împiedicarea comiterii de fapte antisociale şi reducerea prejudiciilor cauzate de acestea. Rolul Poliţiei în orice comunitate este deosebit de important, dar ea nu-şi poate atribui singură meritele rezolvării problemelor legate de siguranţa cetăţeanului, după cum nu este singura responsabilă de existenţa şi gravitatea acestora. Prevenirea criminalităţii trebuie să devină o preocupare a fiecărui cetăţean. Aceasta este o necesitate, întrucât criminalitatea afectează viaţa tuturor, de la dreptul fiecăruia de a umbla pe stradă în siguranţă până la cota de asigurare care o plătesc pentru maşini şi case. Mai mult de atât, Poliţia şi cei care şi-au luat responsabilitatea de pază şi protecţie, nu mai puţin fiecare persoană, ca individ sau membru al unei organizaţii, trebuie să-şi unească eforturile pentru a proteja cu succes viaţa şi proprietatea.

1. Ce măsuri de protecţie a locuinţei vă luaţi şi cum procedaţi când:
– plecaţi de la domiciliu în timpul zilei în concediu sau pe o perioadă mai îndelungată ?
-dacă observaţi pe strada unde locuiţi persoane sau autovehicole suspecte?
2. Care sunt regulile care trebuie respectate intr-un sens giratoriu ? Cum trebuie sa se incadreze si ce trebuie sa faca un conducator auto atunci când se apropie de un sens giratoriu ?

3. Dacă consideraţi oportună incunoştinţarea organelor de poliţie despre fapte de încălcare a legii despre care sunteţi sesizat/ă sau sunteţi martor la asemenea evenimente?

4. Când a fost adoptată şi de numele cărei persoane se leagă prima lege organică a poliţiei, intitulată “Legea asupra organizării Poliţiei generale a Statului” ?

Pentru răspunsurile complete, argumentate şi conforme cetăţenii vor fi premiaţi cu – diplomă – PENTRU CEL MAI VIGILENT ŞI PRUDENT CETĂŢEAN AL MUN.TÂRNĂVENI dar şi alte premii în obiecte.

Răspunsurile pot fi trimise pe e-mail la adresa office@tirnaveni.ro. Daca vor exista mai multe răspunsuri corecte primii 3 câstigatori vor fi desemnaţi prin tragere la sorti.