CONCURS DE DEGUSTĂRI DE VINURI

Sâmbătă, 16 februarie la restaurantul „Trei Brazi„ a avut loc cea de a X-a ediţie a tradiţionalelor concursuri de degustări a vinurilor de pe Târnava Mică inferioară în organizarea Ordinului Cavalerilor Vinului „Sfântul Martin„ din Târnăveni.
La concurs s-au înscris 96 de probe de vin dintre care 86 de probe de vin alb, respectiv 10 de vin roşu. În urma evaluării profesionale de către juriu s-au acordat 13 medalii de aur, 37 de argint şi 27 de bronz, respectiv 19 diplome de participare. Marele premiu a fost decernat domnului Végh András din Găneşti. Un premiu special a fost decernat celui mai de soi vin Riesling Italian. Juriul internaţional a fost format din degustători de vinuri din ţară şi Ungaria.
Festivitatea de premiere a avut loc cu începere de la ora 18 în cadrul cinei cu degustări de vinuri cu acompaniamentul muzical asigurat de orchestra de muzică populară din Ceuaş.
Organizatorii şi-au propus păstrarea şi popularizarea cultului vinului, păstrarea obiceiurilor regiunii viticole de pe Târnave, toate acestea cu onoare cavalerească : cu credinţă, dăruire şi cumpătare. Scopul principal a manifestării de sâmbătă a fost popularizarea renumelui podgoriei, cât şi a producţiei şi consumului vinului de calitate.
Ordinele ale cavalerilor vinului au îmbrăcământ, emblemă, blazon, şi drapel caracteristic.
Formalităţile sunt inspirate de ordinele cavalereşti medievale. Atât legenda proprie şi ceremonia, cât şi îmbrăcămintea bogat decorată sunt modelate pe baza obiceiurilor culturale, istorice şi etnografice ale regiunii. Fiecare ordin îşi stabileşte regulamentul de funcţionare, sărbătorile, ritualul ceremonial şi vinul portdrapel, care este vinul cel mai specific şi renumit vin al zonei (în cazul de faţă Rieslingul Italian).
Ordinul Cavalerilor Vinului „Sfântul Martin„ din Târnăveni are în componenţă 24 de membri, cu următoarele demnităţi : Marele Maestru Onorific, Marele Maestru, Cancelar, Paharnic, Postelnic, Vistier, Logofăt, Hatman, Cronicar, Spătar, Clucer, Stolnic, Armaş şi Pârcălab. Conducerea ordinului este asigurată de către Dregătorie, aceasta fiind formată din 7 demnitari.

MAI MULTE IMAGINI