Condamnare pentru fostul comandant al Poliţiei mureşene

pescari

Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat, luni, pe fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş, chestor (r) Valentin Pescari, la 3 ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei, cu un termen de încercare de 5 ani, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru luare de mită.

Lui Valentin Pescari i s-a interzis dreptul de a fi ales în funcţii publice sau de a exercita o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de un an.

În acelaşi dosar, Teodor Giurgea, fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş, a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei – cu un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni, pentru dare de mită. Şi în cazul acestuia au fost interzise drepturile de a fi ales sau de a ocupa funcţii publice elective.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Viorela Bejan, Sentinţa numărul 16 din 9 mai 2016 are drept de apel în termen de 10 zile de la data comunicării minutei.

Fostul şef al IPJ Mureş, chestor Valentin Pescari, şi fostul director al ABA Mureş, Teodor Giurgea, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, în luna septembrie 2014.

Potrivit rechizitoriului, în sarcina chestorului de poliţie Valentin Pescari s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), pe vremea când era şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş, în timp ce Teodor Giurgea este acuzat de dare de mită în formă continuată (două acte materiale), pe vremea când conducea Administraţia Bazinală de Apă Mureş.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, la data de 4 octombrie 2011, Valentin Pescari, chestor de poliţie, inspector şef al IPJ Mureş, ‘i-a pretins inculpatului Giurgea Teodor ca, în calitatea sa de director general al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş, să trimită 30 de autobasculante de câte 30 de tone cu pământ rezultat din decolmatarea unui pârâu, în vederea amenajării unei parcele de teren care aparţinea chestorului de poliţie’. Potrivit documentului, pământul urma apoi să fie nivelat cu un buldozer, pe cheltuiala ABA Mureş.

‘Pretinderea a fost făcută pentru ca, în schimb, Pescari Valentin, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu, să dispună mutarea unei rude a lui Giurgea Teodor, lucrător al IPJ Mureş, la un alt serviciu din cadrul IJP Mureş. La data de 26 octombrie 2011, inculpatul Pescari Valentin i-a mai pretins inculpatului Giurgea Teodor repararea, de asemenea pe cheltuiala ABA Mureş, a unui autovehicul aparţinând I.P.J. Mureş. Anterior, chestorul Pescari Valentin dispusese transferarea rudei lui Giurgea Teodor şi se angajase faţă de acesta din urmă că o va muta din nou, la un alt compartiment, potrivit aptitudinilor sale’, precizează actul de sesizare al instanţei.

Teodor Giurgea mai fost trimis în judecată în 2013 în altă cauză în legătură cu fapte săvârşite în calitate de director al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, alături de toată echipa de conducere a instituţiei de la acea vreme, pentru abuz în serviciu, uz de fals şi complicitate la bancrută frauduloasă.

AGERPRES