Confiscări de tutun în urma a 4 percheziţii

La data de 10.07.2015, organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Mureş, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Mureş şi Serviciul de Acţiuni Speciale Mureş, au procedat la efectuarea a 4 percheziţii domiciliare, la imobile aparţinând a 2 bărbaţi din Mureş, bănuiţi de comercializarea pe teritoriul României de produse accizabile supuse marcării, fără a fi marcate.

La data de 10.07.2015, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de doi bărbaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „Comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate…”, faptă prevăzută de art. 2961 alin. 1 lit. b) şi l) din Legea 571/2003.

Organele de cercetare penală au reţinut faptul că în perioada ianuarie – iunie 2015, bărbatul în vârstă de 63 ani ar fi produs tutun de fumat, prin procesarea tabacului rezultat din cultura proprie, pe care ulterior l-ar fi comercializat, la preţul de 125 lei/kg, mai multor persoane de pe teritoriul României, produsele fiindu-le expediate clienţilor prin intermediul serviciilor de curierat.

Din cercetările efectuate în cauză a mai rezultat faptul că toate aceste colete erau expediate de către un alt bărbat în vârstă de 34 ani.

Numai în perioada ianuarie – aprilie 2015, cei doi bărbaţi ar fi comercializat cantitatea de 420 de kg de tutun de fumat, livrat clienţilor în 154 de colete.

În urma percheziţiilor efectuate de poliţişti, a fost descoperită cantitatea de 212 kg de tutun vrac, 2 dispozitive de mărunţit tutun, mai multe recipiente conţinând aroma pentru tabac, zeci de mandate de expediţie necompletate, dar şi mai multe înscrisuri cu menţiuni olografe referitoare la clienţii celor 2 bărbaţi şi cantităţile de tutun vândute acestora.

În cauză cercetările sunt continuate în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi a stabilirii întregii cantităţi de tutun de fumat, produse şi comercializate de către cei doi bărbaţi, precum şi pentru calcularea accizelor aferente produselor accizabile eliberate în consum.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Percheziţiile se înscriu printre acţiunile ce au avut loc în acest weekend, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional.