Controale la trecerea de nivel cu calea ferată

La data de 16 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului Rutier Mureş, împreună cu cei ai Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Mureş au acţionat pentru prevenirea accidentelor produse în zona trecerilor la nivel cu calea ferată.

Activitatea a avut ca scop conştientizarea de către participanţii la traficul rutier, în principal a conducătorilor auto şi pietonilor, cu privire la riscurile la care se expun prin nerespectarea semnalizării rutiere şi a obligaţiilor care le revin în zona trecerilor la nivel cu calea ferată.

La acţiune au participat peste 30 de poliţişti, fiind aplicate, în total, peste 100 de sancţiuni contravenţionale.

Dintre acestea, 47 au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, 46 pentru alte abateri prevăzute de O.U.G. 195/2002, 9 reprezentând sancţiuni prevăzute de alte acte normative.

De asemenea, au fost reţinute 24 permise de conducere, dintre care 14 pentru încălcarea normelor rutiere privind trecerea la nivel cu calea ferată şi au fost retrase 5 certificate de înmatriculare.

Totodată, poliţiştii au constatat o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice şi una de altă natură.

Acţiunile poliţiştilor vor continua şi în perioada următoare.

Vă reamintim că:

La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure că nu se apropie un vehicul feroviar.

Conducătorul de vehicul poate traversa calea ferată curentă prevăzută cu bariere sau semibariere, dacă acestea sunt ridicate şi semnalele luminoase şi sonore nu funcţionează, iar semnalul cu lumina albă intermitentă cu cadenţa lentă este în funcţiune.

Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:

a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;

b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;

c) întâlneşte indicatorul “Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere”, “Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” sau “Oprire”.

Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare.

Pentru prevenirea accidentelor ce pot avea consecinţe deosebit de grave, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş recomandă tuturor conducătorilor auto să respecte regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată şi reaminteşte faptul că legislaţia rutieră sancţionează acest tip de abatere cu amendă contravenţională cuprinsă între 9 şi 20 puncte (1.305 – 2.900 lei), iar ca măsură complementară, permisul de conducere este reţinut pe o perioadă de 90 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.