Cotele la pariuri sportive pe înțelesul tuturor

Pariorii se raportează tot timpul la cote, adică la acea cifră zecimală din dreptul fiecărei selecții pe care o înmulțesc cu miza pentru a afla cât este potențialul câștig. Cotele pentru același pariu diferă de la un operator la altul, fiind mai mari la cei aflați în topul agențiilor de pariuri românești.

Cine nu cunoaște foarte bine fenomenul crede că o cotă reflectă exclusiv probabilitatea ca pariul să fie câștigător. De aceea, unii pariori pun bilete ghidându-se numai după cote, lucru total greșit.

Casele de pariuri nu ies în pierdere

În realitate, cotele sunt calculate pentru a balansa sumele de bani plasate pe toate rezultatele posibile, astfel încât casele de pariuri să nu iasă în pierdere indiferent de ce s-ar întâmpla în meciul respectiv. Cele mai importante agenții de pariuri online din lume au departamente speciale de traderi, din care fac parte matematicieni, statisticieni, experți în sporturi, oameni care știu ce se întâmplă în interiorul cluburilor, psihologi ș.a. Aceștia calculează cotele ținând cont de toate aspectele posibile și imposibile, dar, în primul rând, de tendințele de pariere. Acest colectiv este capabil să anticipeze cu precizie ce volum de bani va fi plasat pe fiecare opțiune de pariere.

De acolo, cotele sunt preluate și de agențiile mai mici. Unele le modifică, altele le afișează ca atare. De la momentul afișării pe fiecare site, ele scad sau cresc în funcție de banii pariați pe ele.

Fluctuația cotelor

De exemplu, într-un meci, se consideră că sunt șanse egale să se înscrie peste sau sub 2.5 goluri. În mod normal, cotele pentru cele două opțiuni ar trebui să fie 2.00/2.00, dar nu vom vedea niciodată așa ceva, pentru că operatorul trebuie să își rețină marja de profit. Astfel, pariurile vor porni de la 1.90/1.90 sau 1.85/1.85, în funcție de Payout-ul oferit de fiecare operator (procentul din banii mizați care se întoarce către jucători).

Dacă se vor paria mai mulți bani pe opțiunea „peste 2.5 goluri”, cota acestei selecții va scădea, în timp ce, automat, cota pentru selecția „sub 2.5 goluri” va crește. Dar, în continuare, șansele reale vor fi de 50-50, ceea ce înseamnă că vom avea un pariu de valoare pe „sub 2.5 goluri” (cota de pe site va fi mai mare decât cea reală).

Pariorii români sunt obișnuiți cu cotele în forma zecimal, întâlnite la toți operatorii licențiați de Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc. Dacă FCSB are 1.70 cotă să o bată în deplasare pe FC Botoșani, potențialul câștig pentru un pariu cu miza de 100 de lei este 1.70 x 100 = 170 de lei, deci profitul ar fi de 70 de lei.

Alte tipuri de cote

Un alt format de cote popular este cel fracțional, întâlnit în special în Marea Britanie. O cotă decimală de 1.57 este 4/7 în sistem fracțional – pentru fiecare 7 lei pariați pariorul obține un profit de 4 lei.

La bookmakerii de peste ocean se pariază pe cote americane (moneyline). Acestea sunt pozitive și negative. Cele pozitive arată cât va fi profitul dacă selecția e câștigătoare (cota decimală = cota americană/100 + 1)

Exemplu: pentru cotă de +120 și miză 10 lei, câștigul va fi de 10 x (120/100 + 1) = 10 x 2,2 = 22 de lei

Cotele americane negative arată cât de mare arată pariorului cât ar trebui să parieze pentru a câștiga o anumită sumă de bani (suma de reper fiind de regulă 100 de unități). De exemplu o cotă de -130 înseamnă că trebuie pariate 130 de unități pentru a face un profit de 100.

Alte tipuri de cote întâlnite la agențiile de pariuri internaționale: cota Hong Kong – este egală cu cota europeană -1.00 (cota europeană de 3.50 devine 2.50 în sistem Hong Kong, astfel că miza înmulțită cu cota dă direct profitul, nu câștigul); cota indoneziană – este ca și cota americană, dar împărțită la 100 (cota americană de +120 este +1.20 în sistem indonezian); cota malaieziană – sunt de două tipuri: pozitive (profitul este egal cu produsul dintre miză și cotă) și negativă (profitul este egal cu miză / cotă).

Ce ar mai fi de spus despre cote? Eventual, că pentru a obține cota finală a unui bilet multiplu se înmulțesc cotele fiecărei selecții câștigătoare de pe biletul respectiv. Pentru a avea un profit cât mai bun, pariați la agențiile cu cele mai mari cote.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.