CREŞTE NUMĂRUL OFERTELOR DE MUNCĂ FALSE

Pentru a preveni victimizarea, atât în rândul adulţilor, cât şi în rândul minorilor, aceştia fiind o categorie vulnerabilă, Poliţia informează în permanenţă cu privire la firmele sau persoanele care fac oferte “avantajoase” de muncă, în condiţii “uşoare” şi promit câştiguri mari într-un timp foarte scurt. Având în vedere perioada premergătoare sărbătorilor de Paşte, zilele libere de 1 şi 2 Mai, când populaţia are mai mult timp liber, frecventează zonele şi locurile aglomerate de distracţie, unde intră în contact şi pot fi abordate de către persoane care doresc să atragă în capcana câştigurilor rapide cât mai multă lume, care în realitate se pot transforma într-un adevărat calvar, devenind victime, putând fi exploatate prin diverse moduri: prin muncă, prin cerşetorie, iar în cazul femeilor prin obligarea la practicarea prostituţiei, toate în beneficiul exploatatorilor.
În cazul în care, cineva este abordat – racolat de către persoane necunoscute, suspecte şi li se propun oferte de acest gen, rugăm cei vizaţi să se adreseze de urgenţă organelor de poliţie, care în funcţie de cele sesizate vor direcţiona cazul spre structurile specializate pe acest gen de fapte penale.
RECOMANDĂRILE POLIŢIEI PRIVIND PREVENIREA TRAFICULUI DE PERSOANE:

1. NU CREDE TOT CE ŢI SE PROMITE! (acceptarea unei oferte de muncă de la o persoană este un lucru extrem de riscant, chiar dacă această persoană pare bine intenţionată, putând fi cunoştinţă, prieten sau chiar rudă)

2. NU SEMNA DOCUMENTE DACĂ NU ÎNTELEGI CONŢINUTUL ACESTORA!

3. ÎNAINTE DE A PLECA LA MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE, LĂSAŢI COPII DUPĂ TOATE DOCUMENTELE PE CARE LE DEŢINEŢI! (comunicaţi rudelor sau prietenilor cât mai multe date despre locul unde plecaţi, numele persoanelor, adrese, nr. de telefon etc.)

4. VERIFICAŢI DACĂ FIRMA CARE OFERĂ DE LUCRU ESTE ÎNREGISTRATĂ LA O.R.I./I.T.M./Camera de Comerţ ŞI DACĂ ARE CA OBIECT DE ACTIVITATE PLASAREA FORŢEI DE MUNCĂ

5. CĂUTAŢI, CITIŢI, INFORMAŢI-VĂ ASUPRA LEGISLAŢIEI ŢĂRII UNDE DORIŢI SĂ AJUNGEŢI!

6. NU ÎNMÂNAŢI PAŞAPORTUL, ACTELE DE IDENTITATE DECÂT INSTITUŢIILOR ABILITATE PRIN LEGE!

7. NU FOLISIŢI ACTE FALSE ŞI NU MUNCIŢI ”LA NEGRU”! (să lucrezi „la negru”, înseamnă să renunţi la drepturile tale – concediu, pensie, asigurări de sănătate)