Cresterea fazanilor in gospodarii: cum sa incepi

Cresterea fazanilor in gospodarii este o activitate pe care o puteti incepe mai ales daca aveti deja experienta cu gainile. La fel de bine, acest hobby poate ajunge si o afacere, daca aveti locul necesar pentru a inmultii fazanii si, fireste, beneficiati o piata de desfacere buna in zona in care va aflati.

Carnea de fazan are un continut scazut de grasimi si un procent inalt de proteine. In comparatie cu alte pasari carnea de fazan are cel mai inalt continut de proteine, circa 26%, si cel mai mic continut de grasimi, de doar 0,98%.

Pentru cresterea fazanilor veti avea nevoie sa construiti o voliera, formata dintr-o carcasa din lemn, pe care se va intinde o plasa din impletitura de sarma, cu dimensiunea ochiului de 1,5×1,5 cm. Intr-un capat al volierei se va amplasa un spatiu de intretinere a pasarilor, construit din lemn, care in perioada rece a anului va asigura adapost cald pasarilor. Se recomanda iluminare artificiala pe timpul noptii si caldura pentru pasarile tinere.

ferma de fazani
Ferma de fazani

Amplasarea volierei se va face pe un teren uscat, preponderent nisipos, cu ape freatice la mari adancimi si cu ocolul intredptat spre sud sau est. Interiorul de intretinere se va vopsi cu var, iar exteriorul cu vopsea pe baza de ulei.

Necesitatea construirii jgheaburilor pentru fazani

Pentru a avea pierderi cat mai mici la furaje, vom construi jgheaburi speciale pentru fazani. Aceste jgheaburi pot fi facute din scanduri uscate, fara noduri, cu o grosime de 0,5 – 1 cm. Jgheabul va avea lungimea necesara incat sa asigure un front de 20 cm pentru hranirea unei pasari. Jgheaurile se vor instala la distanta de 1-2 m unul de altul.

Procurarea pasarilor si modul de crestere

Doua dintre rasele de fazani utilizate in crestere, atat in sistem gospodaresc, dar mai ales in cadrul unei micro-ferme sunt fazanul Auriu si cel Vanatoresc.

Fazanul din rasa Auriu are urmatoarea lungime: masculul 100 cm, femela 65 cm. Lungimea cozii 78 cm la mascul si 36 cm la femela.

In cazul in care doriti sa incepeti o afacere cu fazani atunci veti avea nevoie sa procurati circa 28 de fazani (20 femele, 8 masculi) aflati in varsta primei maturitati sexuale. Achizitia este bine sa se faca in perioada de toamna. Astfel, iarna pasarile se vor obisnui cu noul mediu de crestere.

Citeste continuarea pe cultivaprofitabil.ro