CRISTINA MOLDOVAN A ALES SĂ FIE STEWARDESĂ ÎN ARABIA SAUDITĂ

Meseria de stewardesă nu este pentru oricine. Standardele stricte de la recrutare nu reuşesc să fie îndeplinite de majoritatea aspirantelor la aceste joburi. Cu toate acestea multe tinere aleg să practice această meserie deoarece oferă un salariu motivant și posibilitatea de a vizita lumea.

Cristina Moldovan din Târnăveni lucrează ca și însoțitoare de zbor din anul 2013 la compania Flynas din Arabia Saudită. Are 24 de ani, a absolvit Liceul Teoretic din Târnăveni iar apoi Facultatea de Psihologie si Știinte ale Educației din cadrul Universității Babes Bolyai din Cluj. Pentru că s-a învățat cu munca încă din liceu experimentând mai multe joburi la Târnăveni dar și în Cluj, a ales, atunci când a avut oportunitatea această meserie, deoarece oferea noi perspective, mult mai interesante decât ce îi puteau oferi chiar și municipiul Cluj-Napoca. După mai bine de un an nu regretă alegerea făcută iar în viitor se vede făcând pentru mulţi ani meseria asta sau cel puţin, tot în domeniul aviaţiei.

A călătorit în Dubai, Indonezia, Malezia şi India unde a cunoscut foarte mulți oameni interesanți. Acum locuiește in Riyadih, Arabia Saudită dar mai vine și acasă la Târnăveni atunci când poate și când dorul de familie depășește orice granițe.

Dacă ar fi să le dea un sfat celor care vor să urmeze această cale acela ar fi sa aibă curajul să îşi facă singuri norocul, să încerce de câte ori e necesar să reuşească, dacă vor şi cred că pot face meseria asta, şi să nu creadă ca e o meserie uşoară, cere multă responsabilitate şi rezistenţă la stres dar vor avea şi parte de mai multe satisfacţii, atât pe plan financiar cât şi profesional.

Pentru a ajunge însoțitoare de bord trebuie îndeplinite mai multe cerințe. Limita minimă a înălţimii pe care trebuie să o aibă însoţitorii de bord este, în general, de 1,58 metri. Aceasta variază însă de la o companie la alta. Acesta nu este însă singurul criteriu pe care trebuie să îl îndeplinească un candidat care se prezintă la interviu pentru un post de însoţitor de bord. Vârsta minimă la care te poţi angaja ca stewardesă este de 18 -21 de ani, în funcţie de companie. În România, persoanele care vor să se angajeze la Tarom îşi pot începe cariera de la 18 ani. În cazul Blue Air, însoţitoarele de zbor trebuie să aibă cel puţin 21 de ani. Vârsta maximă de angajare ca stewardesă este, în general, de circa 40 de ani. De asemenea, o persoană care vrea să devină însoţitor de bord, dar are probleme cu vedere, trebuie să se încadreze în intervalul +/-4 – +/-5 dioptrii, dacă vrea să fie recrutată. Altfel, pică automat examenul medical.

Salariul unei însoţitoare de bord pot varia de la 1.000 de euro la 4.500 de euro. Spre exemplu, o stewardesă care lucrează pentru Tarom sau pentru Wizz Air primeşte un salariu de cel mult 4.400 de lei pe lună (echivalentul a 1.000 de euro), potrivit informaţiilor existente pe piaţă. Tinerele fără experienţă mare, abia ieşite de pe băncile şcolii, au însă un salariu lunar de 2.650 de lei – 3.090 de lei (echivalentul a cel mult 700 de euro).