CSM A PROPUS DESFIINŢAREA JUDECĂTORIEI TÂRNĂVENI

Un grup format din experti ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ministerul Justitiei (MJ) si Parchetului General propune desfiintarea a 30 de instante si a parchetelor pe de langa acestea, precum si mentinerea in functiune concomitent cu marirea razei teritoriale a altor 25 de instante si parchete, transmite Agerpres.

Potrivit Raportului privind concluziile Grupului de lucru interinstitutional pentru pregatirea sistemului judiciar in vederea intrarii in vigoare a noilor coduri, a rezultat, pentru aceasta etapa a procesului de reorganizare, desfiintarea judecatoriei/parchetului din Târnăveni si rearondarea la o alta unitate. De asemenea sunt propuse spre desfiintare Judecatoriile din Hateg, Orastie, Agnita, Avrig, Buhusi, Rupea, Jibou, Targu Lapus, Dragomiresti, Harsova, Macin, Segarcea, Baia de Arama, Novaci, Bals, Liesti, Insuratei, Adjud, Salonta, Balcesti, Topoloveni, Pogoanele, Mizil, Gura Humorului, Darabani, Moldova Noua, Chisineu Cris, Gurahont, Faget.

In 2010, prin Ordinul ministrului justitiei, a fost constituit un grup de lucru CSM, MJ si PICCJ, care a propus desfiintarea unor judecatorii si parchete, lucru care s-a realizat prin Legea 148/2011.

Concluziile de baza ale Grupului sunt in sensul eficientizarii activitatii instantelor si parchetelor in conditiile restrictiilor bugetare cu care se confrunta Romania, avand in vedere si trendul similar din UE, rationalizarea instantelor si parchetelor prin desfiintare sau rearondare de localitati fiind un mijloc de realizare a acestor scopuri, arata Agerpres.

Raportul acestui grup de lucru a fost aprobat de Plenul CSM in 4 iunie si a fost trimis Ministrului Justitiei in vederea initierii proiectului de lege privind desfiintarea acestor instante si parchete.