„Culisele Sufletului” – Povestea Trupei de teatru de amatori din Târnăveni (9)

Pentru promovarea valorilor pe care le-a avut localitatea, Tirnaveni.ro prezintă în mai multe părți cartea Culisele Sufletului, prin bunăvoința autorului Ioan Burdulea. Cartea este dedicată fostei trupe de teatru de amatori din Târnăveni care a activat până în anii 90. Toți autorii de lucrări similare sunt invitați să colaboreze cu noi în acest demers de promovare ale momentelor de succes ale Târnăveniului.

,,Sâptămâna teatrului muncitoresc,,

Târnăveniul a organizat şi un festival bianual, redăm doar două exemple edificatoare: Consiliul Judeţean al Sindicatelor şi Clubul Muncitoresc din Târnăveni organizează, în perioada 6-11 decembrie 1982, sub patronajul Teatrului Naţional din Tg-Mureş, ,,Săptămâna teatrului muncitoresc” având genericul ,,Cetatea Chimiei” – ediţia a II-a.

În perioada amintită va avea loc zilnic câte un spectacol pe scena Casei de Cultură din localitate, începând cu ora 18:30. Luni, Formaţia de Teatru a Sindicatului Sanitar din Reghin prezintă ,,Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian; marţi, Formaţia de Teatru în limba maghiară a Casei orăşeneşti de cultură din Târnăveni prezintă spectatorilor ,,Învăţătoarea” de Bordy Şandor; miercuri, recent participant la ,,Festivalul Spectacolelor de Teatru pentru Tineret” – Teatrul Muncitoresc din Târnăveni evolulează cu piesa ,,Transmitem în direct” de T. Popescu; joi, Formaţia de Teatru în limba maghiaraă a Casei de Cultură din Tg – Mureş va prezenta pe scena întrecerii ,,Suflet vitejesc de Tamaş Aron”; vineri, ,,invitatul săptămânii”, – Teatrul Popular din Mediaş prezintă spectatorilor ,,Doamna ministru” de Branislav Nuşici. În cursul dimineţii de sâmbătă va avea loc o consfătuire pe teme de teatru, cu participarea instructorilor şi regizorilor de teatru, a actorilor participanţi la întrecere. În cursul după–amiezii, de la ora 18,30, Teatrul Naţional din Tg-Mureş prezintă spectacolul cu recenta premieră ,,Interesul general” de Aurel Baranga.

Cel de-al doilea exmplu se referă la ediţia a IV –a.

Consiliul Judeţean al Sindicatelor Mureş, Sindicatul oamenilor muncii al Combinatului chimic Târnăveni, Clubul Muncitoresc, organizează în perioada 26 – 31 mai 1986, la Casa Orăşenească de Cultură din Târnăveni

Săptămâna Teatrului Muncitoresc

,,COMORI ALE SUFLETULUI NOSTRU,,

Programul fesivalului:

26 mai ora 17,00 –  Teatrul Muncitoresc Târnăveni ,,Dubla dispariţie a Martei N” de Ştefan Oprea, regia Traian Costea (Teatrul Naţional Tg–Mureş ).

            ora 19,00 – Formaţia de Teatru a Intreprinderii ,,Poligrafia”, ,,Oradea”, ,,Scene de familie” (Zurzavar) şi ,,Strigăt pentru pace” de Gyorfi Kalman, Ion Băieşu şi Seprodi Anna, regia Meleg Vilmoş (Teatrul de stat Oradea).

27 mai ora 17,00 – Teatrul Popular al Casei de Cultură Sighişoara ,,Când aud cucul cântând” de Gh. Vlad, regia Benedict Harghel.

           ora 19,00 – Teatrul Studenţesc Iaşi ,,Spectacol Coupe” de Teodor Mazilu, ,,Fără cartuşe Max” de Nelu Ionescu, regia Aurel Luca.

28 mai ora 17,00 – Teatrul Muncitoresc Bistriţa ,,O aventură pe buzunarul vieţii” de Aristide Buhoiu şi ,,Ana” de Paul Everac, regia Dorel Cosma.

           Ora 19,00 – Formaţia de Teatru a Casei Orăseneşti de Cultură Târnăveni ,,Contract de căsătorie (Ida regenye) de Emond Tama şi Torok Rezso, regia Vitalis Francisc”.

29 mai ora 18,00 – Formaţia de Teatru a Casei de Cultură a Sindicatelor Mediaş ,,Papagliţa şi curcanul” de Robert Thomas, regia Romeo Orean.

30 mai ora 17,00 – Teatrul Muncitoresc al I. Metalurgice Câmpia –Turzii ,,Fantomiada” de Ion Băieşu, regia Mircea Mihăşan şi Iosif Spaniol.

           ora 19,00 – Teatrul Popular al Casei Orăşeneşti de Cultură Reghin ,,Doctor în filozofie” de Branislav Nuşici, regia Cristian Ioan Teatrul Naţional Tg- Mureş )

31 mai ora 17,00 – Teatrul Veşnic Tânăr al Casei de Cultură a Sindicatelor Arad ,,Anchetă asupra unui tânăr care nu a făcut nimic” regia Emilia Dima Jurca

         Ora 19,00 – Teatrul Muncitoresc al I.C. T. Bucureşti, ,,Furnici” de Aldo Nicolaj, ,,Romeo şi Julieta la Mizil” de George Ranetti, regia Victor Moldovan (Laureat al Premiului de Stat) de la Teatrul Naţional Bucureşti.

Au fos doar două exmple din ediţiile foarte reuşite organizate la Târnăveni, ediţii care umpleau sălile cu spectatori seară de seară, oraşul câştigându-şi o binemeritată apreciere la nivel naţional prin participarea şi anvergura manifestării. Nu cred că poate contesta cineva dragostea pentru teatru a celor din Târnăveni. Nu numai acest festival ci şi spectacolele Teatrului Muncitoresc Târnăveni, cât şi regalurile multor teatre profesioniste din ţară confirmă setea pentru frumos a celor din oraş, din satele şi comunele de pe Târnava Mică, pentru care întâlnirea cu interpreţii era o advărată sărbătoare.

Spuneam că revin asupra Concursului de interpretare teatrală ,,Masca” din Bucureşti, cea de-a IV-a ediţie 1986. Legat de acest foate frumos şi reuşit turneu în capitală sunt multe amintiri. În primul rând am jucat spectacolul la ora 13,00 în sala Teatrului ,,Nottara” find convinşi că n-o să avem în faţa noastră decât juriul. Dar stupoare, după deschiderea cortinei am constatat că sala era arhiplină. Am jucat ,,Milionarul sărac”. Imi amintesc că de emoţie la ridicarea cortinei vreo 3-4 minute nu puteam să deschid gura, Mircea Hancu rostind şi replicile lui si ale mele.

A fost un festival de zile mari. În afara giganţilor scenei româneşti printre care Radu Beligan, artist al poporului (preşedinte de onoare al juriului), George Motoi (preşedintele juriului), Ion Besoiu, Ilinca Tomoroveanu, Ioana Pavelescu, Ion Pavlescu, Victor Moldovan, Mircea Albulescu şi alţi actori, nume cunoscute de dramaturgi, critici şi jurnalişti. După finalul spectacolului, preşedintele sindicatului Pichiu Mathe (fie-i ţărâna uşoară) împreună cu scriitorul Ion Brad, pe atunci director al Teatrului Nottara, au venit în culise şi după felicitări au lansat bomba care ne-a lăsat mască. Juriul festivalului contesta calitatea noastră de amatori, susţinând că sindicatul Combinatului din Târnăveni a trimis la festival actori ai Teatrului Naţional din Tg–Mureş. După succesul enorm (aplauze la final cu sala în picioiare, mai bine de 10 minute) aproape că nu ne mai interesa confuzia voită sau nu a juriului, am adunat de la care aveam la noi câteva legitimaţii de serviciu şi după demonatrea decorului, îmbarcarea lui în maşină, fuga rapid la o bere păcătoasă de Bucureşti (Doamne bună-i a noastră!).

La festivitatea de premiere care a avut loc la Teatrul Naţional din Bucureşti din cele 6 premii de interpretare, cinci le-am obţinut noi cei din Târnăveni. Sincer nu visam la nici o distincţie, mulţi dintre noi fiind îmbrăcaţi de drum nu de gală, ne şi întorceam după festivitate acasă, ba unii savurau la aceea oră o bere străină la Athenne Palace. Despre dinstincţiile obţinute am scris cu câteva pagini în urmă.

Va urma