Cultura de mangold, afacere profitabilă pe suprafețe mici


Cultura de mangold este foarte atractiva pentru micii fermieri si mai ales pentru cei axati pe agricultura bio.

Mangoldul (Beta vulgaris L. var cicla L) sau sfecla elvețiana este o planta originara din zonele litorale ale Europei si Asiei, cultivata in special pentru petiolul si nervura mediana carnoasa, arata wikipedia.org.

Totusi, mangoldul seamana foarte bine cu spanacul si de la planta se folosesc cu succes si frunzele. Este o planta apreciata pentru continutul ridicat de minerale si vitamina A.

Cultura este foarte profitabila pe suprafete mici.

In comuna Joita, judetul Giurgiu, la ferma ecologica Biodumbrava, Marin Dumbrava cultiva Mangold. Este printre primii fermieri bio care cultiva aceasta planta la noi in tara.

Fermierul spune ca planta castiga tot mai multa popularitate si este foarte usor de cultivat.

In SUA, costul unui plic cu seminte de Mangold variaza in functie de gramaj – adica undeva la 5 dolari pliculetul de 10 grame. De stiut, insa ca este nevoie de aceasta investitie doar la infiintarea plantatiei. Dupa primul an, poti produce deja samanta singur, recoltata de la mangold.

Diferenta intre Mangold si spanac este ca nu face seminte la inceputul verii astfel ca poate fi cules pana toamna tarziu. Poate fi congelat foarte usor, impreuna cu alte legume-frunze, sau separat.

Avantajele mangoldului

Frunzele de mangold pot inlocui spanacul, sunt folosite la salate, supe, diverse preparate naturiste, la budinci si placinte. Petiolul de mangold este bogat in potasiu, se fierbe si are cam aceleasi intrebuintari ca si frunzele.

Consumul de mangold este recomandat pentru aport de calciu, potasiu, fosfor, sodiu si este leguma ideala pentru cei care sufera de diabet.

Despre mangold am mai aflat ca:
– are proprietăţi antiinflamatoare;
– contribuie la buna circulatie a sangelui;
– este un bun digestiv.

Sursa: Idei de Afaceri