Cum a crescut nivelul de trai la Târnăveni în 2015

Creşterea nivelului de trai este un aspect care cu greu poate fi contorizat în lipsa unor statistici oficiale, care de multe ori însă sunt lipsite de relevanţă. Totuşi există câţiva indicatori care ne dau de înţeles că la Târnăveni s-a petrecut ceva.

Scăderea nivelului de trai este observată uşor de fiecare persoană atunci când se întâmplă, când e vorba de creştere însă, aceasta devine mai greu observat, fiindcă românul este învăţat să se plângă şi să îşi plângă de milă în general şi recunoaşte mai greu faptul că îi merge bine, deoarece nivelul aşteptărilor fiecăruia este mult mai ridicat, astfel că doar o treaptă mai sus nu înseamnă prea mult.

Zilele municipiului Târnăveni au fost însă un bun indicator pentru a măsura puterea de consum a localnicilor. O spun asta comercianţii din afara localităţii, care nu au de ce să fie acuzaţi de subiectivism. Pentru unii dintre ei, prezenţi ani de-a rândul la Târnăveni, vânzările s-au triplat în acest weekend, comparativ cu anii trecuţi. Cei care au comercializat produse alimentare şi-au epuizat stocurile estimate încă de vineri seara, astfel că au fost nevoiţi să reaprovizioneze.

Numărul maşinilor în continuă creştere şi al cozilor tot mai mari la supermarketuri sunt un alt indicator al creşterii puterii de cumpărare la Târnăveni.

O primă explicaţie o reprezintă aportul important adus de companiile de cablaje auto, care au absorbit peste 1000 de angajaţi anul acesta şi care continuă să recruteze personal. Un simplu calcul ne scoate în evidenţă suma de peste 1 milion de lei (10 miliarde bani vechi) care intră suplimentar în buzunarele localnicilor din Târnăveni sub formă de salarii. Un aport important la veniturile celor din Târnăveni îl aduc şi muncitorii sezonieri, în mod special cei din Germania, care obţin salarii peste media de aici, dar care continuă să locuiască alături de familie la Târnăveni, deci implicit îşi cheltuie banii tot în oraş.

Acestea sunt primele semnale pozitive şi concrete de dezvoltare economică la Târnăveni, de după închiderea combinatului chimic. Din păcate creşterea este ameninţată de lipsa personalului disponibil care să ocupe locurile de muncă tot mai multe de la Târnăveni.