Cum ar putea bicicletele să ușureze traficul din Târnăveni

Traficul rutier din Târnăveni este tot mai aglomerat de la un an la altul iar începerea anului școlar a adus din nou aglomerația auto la apogeu, la orele de vârf.

Pentru că numărul mașinilor este într-o continuă creștere iar străzile din municipiu nu au cum să facă față acestui trafic mărit, o soluție sănătoasă de rezolvare a problemei o poate reprezenta circulația pe două roți. Mersul pe bicicletă, atât de răspândit în țările vestice, care nu din lipsă de bani au renunțat la autoturisme în favoarea bicicletei, poate fi cu ușurință implementat și la noi. Mai trebuie doar create condițiile pentru cei care vor să circule cu bicicleta, astfel încât aceștia să renunțe la mașini și să se simtă în deplină siguranță pedalând prin oraș.

2

3

4

a

Să luăm exemplul Danemarcei, cea mai fericită națiune de pe planetă. Traficul auto nu este aglomerat deoarece majoritatea preferă să circule cu bicicleta. Vehicolul pe două roți este folosit pentru deplasarea la serviciu, la școală, la cumpărături, pentru promenade etc. Bicicletele fac parte din viața danezilor și le întâlnești la tot pasul. Desigur condițiile de a circula pe bicicletă sunt deosebit de bune, biciclistul având practic drumuri, indicatoare, parcări, drepturi și beneficii la fel ca și un conducător auto. Semafoarele pentru bicicliști, care par o utopie la noi, sunt practic întâlnite la tot pasul în țările vestice. Danemarca a ajuns să construiască și piste suspendate pentru bicicliști.

1

Cum se poate rezolva la noi o astfel de problemă? Avem trotuare largi, avem zone neamenajate încă, mult teren propice pentru crearea de piste destinate exclusiv bicicliștilor. Avem numeroși bicicliști, o asociație activă în domeniu cu rezultate impresionante și autorități sperăm deschise la implementarea unui trafic sănătos și nepoluant. Mai trebuie doar ca fiecare să treacă la treabă iar restul populației să accepte faptul că pe plan local bicicleta este un mijloc de transport mai ieftin, mai sănătos și mai benefic în viitor decât autoturismul.

c