Cum arată meniul unei săptămâni de dietă mediteraneană?

     Studiile medicale și nutriționale au evidențiat că o dietă mediteraneană poate sa ajute la pierderea kilogramelor în plusși poate ajuta la prevenirea infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral, a diabetului de tip 2 și poate asigura o viață longevivă.

   În continuare îți voi prezenta un exemplu de meniuri pentru o săptamână, care inlcud – mic dejun, gustari, prânz și cină

Poti ajusta porțiile si optiunile de alimente in functie de nevoile organismului tau si in funcție de preferințele tale și bugetul tău.

Luni

  • Mic dejun: iaurt grecesc 2%, căpsuni și fulgi de ovăz, pot fi crispy dacă îți plac mai crocanți
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz:1 măr
  • Prânz: paste integrale cu fructe de mare, ulei de masline extravirgin, usturoi, pătrunjel
  • Gustarea dintre prânz și cina: migdale
  • Cina: salata de crudități – mix frunze de verzi,castraveti, ardei, rosii, morcov, anghinare, zeamă de lămâie, ulei de măsline extravirgin, boabe de năut, porumb și fasole boabe din conservă 

Marti

  • Mic dejun: omletă cu spanac, servită cu salată de roșii
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz:1 felie de pepene roșu
  • Prânz: somon de captură, gătit la cuptor cu crustă de ierburi și piure de broccoli și cartof
  • Gustarea dintre prânz și cina: 2 bucăti de ciocolată neagră minim 75% cacao fără zahăr adăugat
  • Cina: 3 felii de pizza cu blat integral

Miercuri

  • Mic dejun: cheesecake vegan cu blat de nuci
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz:3 felii de pepene verde
  • Prânz: salată de roșii, cu ardei, castravete, măsline kalamatra, feta și o bucată de foccacia
  • Gustarea dintre prânz și cina: baton energizant cu semințe homemade
  • Cina: ciuperci umplute cu ardei tricolor, codite, suncă de pui homemade și cașcaval fără nitrați

Joi

  • Mic dejun: budincă de semințe de chia și smoothie din ½ de banană congelată
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz: 1 pumn de cireșe
  • Prânz: salată de cartofi cu fasole verde păstai și tentacul de caracatiță la plită
  • Gustarea dintre prânz și cina: înghețată homemade
  • Cina: halloumi la grătar ceramic și garniture verde – mazare, sparanghel, broccoli

Vineri

  • Mic dejun:  sandwich din 2 felii de toast integral, micro-ierburi, cremă de brânză, avocado felii, roșii
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz:2 piersici
  • Prânz: colț de salată icebeg, cu 3 felii de proscitto crudo fără nitrați, ou, ceapă verde, roșii și dressing din iaurt grecesc și brânză nobilă
  • Gustarea dintre prânz și cina: fistic
  • Cina: zucchini spiralat (zoodles), tras 3 minute la tigaie ceramica antiaderenta, ulei de masline extravirginși chifteluțe cu sos marinara

Sâmbătă

  • Mic dejun: iaurt grecesc 2%, fructe oleaginoase, merișoare
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz:1 pumn de căpșuni
  • Prânz: hummus, lipie integrală homemade, legume: ardei tije, castravete, ridichi, rosie , telina apio, etc
  • Gustarea dintre prânz și cina: semințe de dovleac
  • Cina: platou de brânzeturi, smochine, struguri, pară

Duminică

  • Mic dejun: salată verde, burrata, roșii, ulei de măsline extravirgin
  • Gustarea dintre mic dejun și prânz:1 pumn salată de fructe
  • Prânz: o porție de protein marinată și gătită la grill ceramic servită cu o salată mare de crudități
  • Gustarea dintre prânz și cina:caju
  • Cina: gazpacho și 1 felie de toast integral stropită cu ulei de masline extravirgin, rozmarin, tăiată cubulețe si coaptă ca și crutoane.
Nutriționist, Carmina Stroia 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.