Stiri locale

CUM IGIENIZĂM CORECT TERENURILE DE VEGETAŢIE USCATĂ

Masuri pentru evitarea producerii situațiilor de urgență generate de arderea miriștilor, vegetatiei uscate și a resturilor vegetale la nivelul judetului Mureș, pentru anul 2015:

1. In perioadele de canicula si seceta prelungita sau in condiții meteorologice de vant arderea miristilor, vegetației uscate si a resturilor vegetale este interzisa.

2. Respectarea prevederilor de la punctul 1 este verificata de primar, prin seful serviciului voluntar pentru situații de urgență sau de o persoana desemnata in acest sens.

3. Arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale poate fi interzisa pe o perioada de timp sau între anumite intervale orare ale zilei, prin ordin al prefectului.

4. Primarii sunt obligate sa aducă la cunostinița populatiei perioadele in care se interzice arderea miristilor, a vegetatiei uscate sau a resturilor vegetale, precum si prevederile legale, generale si specifice.

5. Utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu este interzisă locurile cu pericol de incendiu, în care se aplica aceasta interdicție, se stabilesc si se marcheaza de persoanele în drept.

6. Arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa numai dupa obţinerea permisului de lucru cu focul.

>Emiterea permisului de lucru cu foc se face prin grija primarului, de catre seful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţa sau de persoana desemnata in acest sens.

> Permisul de lucru cu focul se intocmeste in doua exemplare, primarul transmite un exemplar celui care solicita permiterea executarii arderii, iar pe eel de-al doilea serviciului public voluntar pentru situații de urgenţă.

> Permisul de lucru cu foc este valabil o singura zi.

> La terminarea arderii permisul de lucru cu foc se predă de catre executant emitentului.

> La nivelul fiecarei unitații administrativ-teritoriale documentele si evidentele specifice apararii impotriva incendiilor trebuie sa cuprindă si un registru pentru evidenfa permiselor de lucru cu focul, inclusiv pentru arderea miristilor.

> Arderea se executa numai pe timp de zi.

>Asigurarea personalului de supraveghere si stingere a eventualelor incendii se face pana la finalizarea arderii.

7. Izolarea zonei de ardere faţa de cai de comunicație, construcţii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier se asigura prin executarea de fasii arate.

8. Parcelarea miristii se va realiza in suprafețe de maxim 10 hectare, prin fasii arate.

9. La arderea miristilor, pentru suprafefce mai mici de 5 hectare, trebuie asigurate substanţele si mijloacele de stingere necesare.

10. Pentru suprafete de ardere mai mari de 5 hectare, trebuie asigurat un plug, o cisterna cu apa, mijloace de tractare si personal de deservire.

11. Pe terenurile in panta arderea miristii se face pornind din partea de sus a pantei.

12. Vegetația uscată si resturile vegetale se colecteaza in gramezi, astfel incat arderea să poata fi controlata.

13. În jurul fiecarei gramezi se curata terenul de vegetate pe o distantă de 5 metri.

14. Arderea se executa in locuri care nu permit propagarea focului la fondul forestier/construcții si care sa nu afecteze retele electrice, de comunicatii, conducte de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.

15. Nu se aprinde focul la o distant mai mica de 50 de metri fața de locuinte si anexele acestora, 100 de metri fata de depozitele de furaje, 200 de metri fata de liziera padurii.

16. Stingerea totala a focului se va face inainte de parasirea locului arderii.

17. Este obligatorie instruirea personalului care executa, controleaza si supravegheaza, arderea miristilor, vegetatiei uscate si resturilor vegetale, cu privire la masurile de aparare impotriva incendiilor, precum si informarea serviciului voluntar pentru situatii de urgenta.

18. Consiliul local are obligatia de a stabili locurile in care, periodic sau permanent, se pot efectua lucrari de ardere a resturilor vegetale si a vegetatiei uscate, precum si persoanele care supravegheaza, stabilesc si marcheaza locurile cu pericol de incendiu.

NOTA:

In conformitate cu art. 1, alin. 3, lit. r si s, din HG nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, constituie contraventie și se pedepseste cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei:

> arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati;

> amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la construct”, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati.

Sursa foto: www.botosaninecenzurat.ro