Cum înființezi o firmă în România

Ca sa sa poti face legal o afacere ar trebui sa ai o companie inregistrata. Firma legal inregistrata iti da posibilitatea sa obtii finantare (mai ales daca e vorba de fonduri europene, de exemplu), sa iei credit de la banca, sa angajezi oameni, sa inchei parteneriate de afaceri, sa colaborezi mai simplu si mai credibil cu furnizori si clienti.

Infiintarea unei firme nu garanteaza ca ideea ta de afacere va fi o reusita si nu inseamna ca, odata ce ti-ai infiintat firma ai devenit antreprenor veritabil; e o conditie necesara dar nu suficienta. Pe de alta parte, e bine sa stii ca atunci cand ai o firma vei avea mai multa bataie de cap: acte, contabilitate, tot felul de autorizari, controale, raportari.

In Romania, birocratia de afaceri poate fi, deseori, istovitoare dar fara o firma legal infiintata nu poti face mare lucru. In plus, infiintarea unei firme inseamna si o serie de raspunderi, dar despre asta vom discuta ceva mai incolo. Asa ca, hai sa vedem cum pornesti la drum ca sa iti infiintezi firma si ce anume ar trebui sa faci.

GHID VIDEO: Ce pași trebuie să faci ca să deschizi o companie

  • Cele mai des folosite tipuri de firme sunt SRL (Societatea cu Răspundere Limitată și PFA (Persoana Fizică Autorizată)
  • Capitalul social pentru SRL este 200 de lei; după ce sunt depusi la banca și firma este înființată, banii pot fi retrași din contul de capital social și folosiți
  • PFA-ul poate ține o formă simplificată de contabilitate

Resurse

Nou!! Formulare înregistrare firme 

(preluare selectivă de pe site-ul Oficial ONRC, 14 iulie 2017)
Cerere verificare disponibilitate şi/sau rezervare firmă persoane juridice (timp mediu de completare 3 minute)
Cerere verificare disponibilitate şi/sau rezervare emblemă persoane juridice (timp mediu de completare 3 minute)
Cerere de înregistrare – persoane juridice (calcul în RON)ATENŢIE! Pentru ca funcţia de calcul a formularului să fie activată, este necesar în mod obligatoriu selectarea casetei “înregistrare în registrul comerţului” (timp mediu de completare 3 minute)
Anexa nr. 1 – înregistrare fiscală (timp mediu de completare 3 minute)
Anexa nr. 2 – investiţie străină (timp mediu de completare 3 minute)
Cerere înregistrare la ANAF (timp mediu de completare 3 minute)
Declaraţie pe propria răspundere dată în temeiul prevederilor art. 15 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 359/2004 cu modificările şi completările ulterioare (situaţia în care nu se desfăşoară activităţile din actul constitutiv) (timp mediu de completare 3 minute)
Declaraţie pe propria răspundere dată în temeiul prevederilor art. 15 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 359/2004 cu modificările şi completările ulterioare (situaţia în care sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare) (timp mediu de completare 3 minute)
Declaraţie pe propria răspundere dată în temeiul prevederilor art. 15 alin. (2) din Legea nr. 359/2004 cu modificările şi completările ulterioare privind modificarea declaraţiei (situaţia în care sunt modificări faţă de declaraţia tip anterioară) (timp mediu de completare 3 minute)
Specimen de semnături (timp mediu de completare 3 minute)
Aviz / Accept asociaţie de proprietari / locatari (L. 230/2007) (timp mediu de completare 3 minute)
Anexa la documentele care se publică în Monitorul Oficial al României (numărarea caracterelor) (timp mediu de completare 3 minute)
Declaratie pe propria raspundere din care să rezulte că, anterior datei înmatriculării societăţii în registrul comerţului nu a mai deţinut şi nu deţine calitatea de acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în spaţiul economic european (timp mediu de completare 3 minute)

Alte resurse utile pentru înființare firmă:

Citeste mai multe informatii pe Startupcafe.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.