CUM OBŢII NOUL ATESTAT DE PRODUCĂTOR ŞI CERTIFICATUL DE COMERCIALIZARE

Conform noii Legi a pietelor, detinerea atestatului de producator si a certificatul de comercializare este obligatorie incepand de la 1 mai, pentru toti agricultorii care vor sa isi vanda produsele in piete.

Noua lege a iscat controverse in randul fermierilor, acestia manifestandu-si nemultumirea fata de interzicerea accesului in piete, fiind in imposibilitate de a-si procura documentele respective.

In timp ce o parte a fermierilor acuza autoritatile, sustinand ca documentele nici macar nu au fost tiparite, ministrul Agriculturii a transmis ca acestea au fost trimise deja catre toate consiliile judetene din tara si pot fi oricand distribuite producatorilor.

Pentru agricultorii care nu au intrat inca in posesia noilor atestate si a certificatelor de comercializare, iata care sunt etapele de parcurs pentru a-si obtine aceste documente si a-si redobandi dreptul de a-si vinde produsele in piata.

1. Producatorul agricol se duce la primarie, unde solicita eliberarea celor doua documente, la fel cum cerea si eliberarea certificatului de producator.

2. Primaria este obligata prin lege fie sa elibereze documentele solicitate de agricultor in termen de 5 zile de la inregistrarea cererii, fie sa motiveze de ce nu le poate elibera.

3. Dupa inregistrarea cererii formulate de producator, primaria va realizeza o serie de verificari. In functie de rezultatul verificarilor, producatorului i se elibereaza cele doua documente.

De asemenea, primaria centralizeaza cererile primite de la producatori si le transmite Consiliului Judetean. Pe baza solicitarilor comunicate de primari, consiliile judetene/Consiliul General al Municipiului Bucuresti solicita Companiei Nationale „Imprimeria Nationala” – S.A. tiparirea necesarului de carnete de producator.