Cum poți să transformi pasiunea pentru animale într-un job și câți bani poți să faci din asta
Se spune că atunci când pasiunea se transformă în meserie, nu mai trebuie să muncești o zi din viața ta. În realitate, însă, reușita profesională vine cu practică, dedicare, dar și multă răbdare și atenție. În asta se traduce și conceptul de pet groomer, o meserie potrivită pentru toți cei care iubesc animalele și care sunt dispuși să aibă grijă de igiena acestora, cât și de estetica lor. Iubirea pentru patrupezi a devenit pentru mulți români un stimulent suficient de mare încât să-i îndemne să se reconvertească profesional sau chiar să le trezească spiritul antreprenorial. wall-street.ro a discutat cu Lofty Pets, un coafor canin fondat de Andreea Darbouli şi Elena Negrilă în 2014, care formează specialiști acreditați ca pet groomers.
Ce este un pet groomer și cu ce se ocupă
Un pet groomer este în esență un stilist canin, adică un profesionist care se ocupă cu igiena cât și de latura estetică a animalelor de companie. Acesta poate să recomande o rutină de îngrijire adecvată fiecărei rase de câini. Ce face un stilist canin, de pildă, este să tundă, să spele, să coafeze, să curețe urechile patrupezilor, dar și să le taie unghiile. Tot el aplică și diverse tratamente de tip SPA pentru animalele de companie, care contribuie la relaxarea lor.
„Clienții au început să fie mult mai atenți la felul în care arată animalele lor de companie. Dacă acum opt ani, când am pornit noi la drum, își doreau doar tunsori igienice, cu părul cât mai scurt pentru a fi ușor de îngrijit, acum aleg tunsori care pun în evidență aspectele estetice ale rasei, dar și personalitatea fiecărui patruped. Oamenii văd toate lucrurile acestea pe internet și vin la salon cu fotografii prin care ne arată cum să tundem sau să aranjăm patrupedul”, a declarat Elena Negrilă, cofondator al coaforului canin Lofty Pets, din București.
Pasiunea pentru animale, un imbold pentru reconversie profesională, într-un domeniu „fără vârstă”
Odată cu stresul acumulat în pandemie pe care angajații din multe domenii de activitate l-au acumulat, posibilitatea unei reconversii profesionale este o idee care s-a ivit cel puțin o dată în mintea multor români. Pe lângă cei care aleg în număr masiv să urmeze o recalificare profesională în IT și tehnologie, piața muncii oferă și alternative mai puțin cunoscute, cum sunt și cele care leagă pasionații de animale de ocupațiile pe care le-ar putea avea.
Din categoria oamenilor care vor să schimbe complet direcția profesională fac parte diverși specialiști din finanțe și hair-styling, dar și antreprenori și oameni din multinaționale care vor să facă o schimbare a domeniului de activitate.
„Persoanelor care vor să se specializeze în această meserie, le recomand să înceapă cu un curs de inițiere sau de calificare în domeniu. Nu poți să pornești la drum fără să fi acumulat o bază de cunoștințe atât teoretice, cât și practice privind îngrijirea animalelor de companie, după care la fel de importantă este practica de specialitate într-un coafor canin”, a recomandat Elena Negrilă, cofondator Lofty Pets.
90% dintre cursanții noștri se află într-un moment în care își doresc o schimbare în carieră. Poveștile celor care ne trec pragul sunt dintre cele mai diverse și fascinante. Avem studenți care, de exemplu, virează spre pet grooming după ani buni petrecuți în domeniul juridic, în construcții sau în inginerie. E absolut remarcabil să vezi ce rezultat frumos poate ieși din mâinile cuiva care a lucrat poate mai bine de 10 ani în marketing sau în IT.
Elena Negrilă, cofondator Lofty Pets
În general, salariul mediu pe care îl poate primi un stilist canin se încadrează între 3.000-3.500 de lei, ne spune Andreea.
De la moft la necesitate
Rasele de câini pentru care se optează cel mai frecvent la îngrijirea profesională sunt: Bichon, Yorkshire Terrier, Shih Tzu, Westie și Poodle. Pe lângă tunsori, și serviciile de SPA pentru căței „care poate însemna băi aromatice în cada cu hydroterapie, împachetări cu nămol sau folosirea anumitor șampoane speciale, pe bază de cărbune și nămol, pentru hidratarea și sănătatea pielii și a blănii”, încep să devină din ce în ce mai căutate, ne spune Elena. La astfel de terapii special concepute pentru patrupezi apelează, în general, oamenii cu joburi solicitante, din IT, imobiliare, inginerie sau contabilitate.
În timpul facultății am lucrat amândouă într-un coafor canin. După câțiva ani petrecuți acolo, ne-am dat seama că ne-am îndrăgostit de această meserie și am decis să înființăm propriul salon (…) Opt ani mai târziu, avem o echipă formată din 8 colegi pasionați de pet grooming, iar recent am deschis și un al doilea spațiu de lucru, dedicat academiei.
Elena Negrilă, cofondator Lofty Pets
Compania a ajuns în 2021 la afaceri de 200.000 de euro, în creștere cu 35% față de anul anterior. Pentru anul în curs, fondatoarele țintesc o creștere cu 50% a cifrei de afaceri, iar pe termen lung este prevăzută și o extindere în afara Bucureștiului, ba chiar și peste hotare.
Sursa foto: Shutterstock